Italias president

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Italias president
Sittende
Sergio Mattarella

siden 3. februar 2015
Typestatssjef
VirkeområdeItalia
Tiltaleformeksellense
ResidensQuirinalet
Terminlengde7 år
Etablert1948
Første
embedsholder
Enrico De Nicola
1. januar – 12. mai 1948
Lønn230 000 euro
Flagg
Nettstedhttp://www.quirinale.it/
Bilde av flaggene på presidentbilen når republikkens president er om bord

Italias president er statsoverhode for Italia. Makten til presidenten inkluderer retten til å utnevne statsministeren og livstids-senatorer, retten til å oppløse parlamentet og muligheten for å gjenopprette lover som kan bryte konstitusjonen. Presidentens mandatperiode er syv år, og antall perioder er ikke begrenset. For å bli president i Italia må en kandidat være italiensk statsborger, minst 50 år gammel, og ha fulle politiske og sivile rettigheter.

Valget av Italias president skal holdes av et felles møte med de to kamrene i det italienske parlamentet, som regionene også skal sende 58 representanter til. For å bli valgt som president, må en kandidat oppnå to tredjedeler kvalifisert flertall. Hvis kvalifisert flertall ikke oppnås innen tre omganger av avstemningen, vil det være nok med et flertall.[1]

Personer som tidligere hadde presidentembetet kalles presidentene for republikken (Presidente emerito della Repubblica) og er medlemmer av Italias senat for livet (Senatori a diritto e a Vita). I fravær av presidenten eller i fravær av presidenten, skal presidenten for det italienske senatet fungere som visepresident (Presidente supplente della Repubblica).

31. januar 2015 ble Sergio Mattarella valgt til Italias nye president.[2] Før ham var Giorgio Napolitano president i Italia fra 2006 til 2015.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]