Hopp til innhold

Quirinalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quirinalet
Beliggenhet
LandItalia[1][2]
StedMunicipio I[1]
Historiske fakta
FormålEmbetsbolig, embetsbolig, embetsbolig
Eier(e)Italia
ArkitektDomenico Fontana
Carlo Maderno
Ottaviano Mascherino (Equestrian staircase)
Flaminio Ponzio
StilretningKlassisismen
Etablert1574 (Julian)
Bygningsdata
Gulvareal 110 500 kvadratmeter
Kart
Kart
Quirinalet
41°54′00″N 12°29′15″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted

Quirinalet (Palazzo del Quirinale) er i dag den offisielle residensen til Italias president. Palasset ligger på Quirinalhøyden, en av Romas syv høyder.

Palasset ble bygd i 1583 av pave Gregor XIII, som en sommerbolig for paven. Den ble også brukt til konklaver i forbindelse med pavevalg. Det fungerte som Pavens residens, og huset offisielle representanter for Kirkestaten fram til 1870. I september 1870 ble det som var igjen av Kirkestaten kullkastet. 5 måneder senere, i 1871, ble Roma den nye hovedstaden i det nye kongedømmet Italia. Palasset ble okkupert under invasjonen av Roma, og ble den offisielle kongelige residensen for Italias konger, selv om noen av monarkene egentlig bodde i sine egne private boliger andre steder. Monarkiet ble avskaffet i 1946, og palasset ble da offisiell bolig og arbeidsplass for presidentene i Republikken Italia.

Fasaden er designet av Domenico Fontana. Kapellet er designet av Carlo Maderno. Det inneholder fresker av Guido Reni, men den mest berømte fresken er Blessing Christ av Melozzo da Forlì, over trappene.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]