Italialønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Italialønn
Nomenklatur
Acer opalus
Mill.
Populærnavn
italialønn
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekta
Økologi
Habitat: åpen skog
Utbredelse: Europa

Italialønn (Acer opalus) er en lønneart.

Den er et lite, løvfellende tre eller busk og blir som regel opptil 15 m høy, men kan bli 20 m. Barken er mørkegrå med rosa skjær og skaller av. Bladene er 6–15 cm brede med 5, mer sjeldent 3, brede, tannete fliker. Undersiden er håret, spesielt langs nervene.

Trærne har tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci). Blomstringen skjer før eller samtidig med løvsprett. Blomsterstanden er en hengende halvskjerm. Blomstene er lysegule, 5–6 mm store og har 4–5 begerblad, 5 kronblad og 8 pollenbærere. Fruktene er glatte, 2,5–4,5 cm lange samaraer som sitter parvis i 40–90° vinkel.

Italialønn vokser i submediterran vegetasjon i fjellene i middelhavsområdet og på varme steder lenger nord. I snever betydning er den en rein europeisk art som finnes fra nordøstlige Spania i vest til Hellas i øst, og Frankrike og sørvestlige Tyskland i nord. Den finnes også på Korsika. De nærstående artene Acer granatense og Acer obtusatum regnes ofte som underarter av italialønn, og de har en utbredelse som strekker seg til Nord-Afrika.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata