Iro Haarla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iro Haarla
Iro-Haarla.jpg
Født7. nov. 1956[1]Rediger på Wikidata (65 år)
TammerforsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, pianist, komponistRediger på Wikidata
Ektefelle Edward Vesala, Ulf KrokforsRediger på Wikidata
Far Saulo HaarlaRediger på Wikidata
Mor Helena SaloniusRediger på Wikidata
Søsken Teuri HaarlaRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata

Iro Haarla (født 7. november 1956)[2] er en finsk komponist og musiker (harpe og piano), kjent fra flere utgivelser og samarbeid med norske musikere, spesielt innen jazz.

Hun er utdannet ved Sibelius-akademiet (1974–79) og Helsinki Pop-Jazz Conservatory, samt platedebuterte med Juhani Aaltonen (1979). Ved akademiet traff hun jazzmusikeren Edward Vesala (1954–99). De giftet seg i 1978, og hun bidro i stor grad til Vesalas senere plateutgivelser, både med arrangementer og som utøver. Ekteparet startet gruppen Sound & Fury som ga ut en rekke plater på plateselskapet ECM i perioden 1986–1999. De spilte blant annet på Moldejazz (1992) og ble kjent med den norske saksofonisten Trygve Seim. I en kort periode dannet Haarla, Vesala, Seim og den danske gitaristen Hasse Poulsen en jazz-kvartett.

Edward Vesala døde i 1999. Etter ektemannens bortgang virket Haarla i flere år som solist. Men siden 2004 har hun ledet sin egen Iro Haarla Quintett. Foruten Haarla består kvintetten av tre nordmenn: Trygve Seim, trommeslageren Jon Christensen og trompetisten Mathias Eick, samt den finske bassisten Ulf Krokfors som tidligere hadde gjestet Sound & Fury (plate 1988), samt spilt i duo med Haarla (2001–). I en annen kvintett hun har ledet hadde hun med seg Sonny Heinilä på saksofon, Verneri Pohjola på trompet, Krokfors på bass og Reino Laine på trommer.

Haarla har også spilt i duett med saksofonisten og fløytisten Pepa Päivinen, samt den norske trompetisten Arve Henriksen fra Stryn. Hun har også skrevet en del filmmusikk.[3]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 177808[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «www.irohaarla.com». Arkivert fra originalen 11. september 2017. Besøkt 6. april 2019. 
  3. ^ filmmusikk fra imdb.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]