Inundasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Inundasjon er en betegnelse for det å sette et område bevisst under vann.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Inundering er en teknikk som benyttes så vel for taktiske, militære formål, som for å unngå at et mye større område for eksempel rammes av oversvømmelse.

Ved militær inundasjon velges vannets nivå slik at området hverken kan traverseres til fots, med kjøretøyer eller fartøyer. Det er både en offensiv og en defensiv taktikk. Offensivt brukes det for å drive en fiende ut av et område, slik som man for eksempel gjorde i Zeeland under befrielsen av Nederland under den annen verdenskrig. Defensivt settes et område under vann for å forhindre fiendtlige styrkers fremrykning.

Nederland[rediger | rediger kilde]

Inundering har i flere århundrer blitt brukt som forsvarsvåpen i Nederland. Den hollandske vannlinjen og den nye hollandske vannlinjen er de mest kjente eksemplene, men det var også en del av Amsterdams forsvarsverker. Grebbelinjen var forberedt for bruk av inundasjon, men pumpestasjonen var ikke bygget da tyskerne invaderte Nederland i 1940.

Walcheren ble inundering brukt offensivt i 1944 da de tyske troppene skulle drives ut fra området. For å nå dette målet ble en del av sjødikene ødelagt med bomber slik at store deler av øyen Walcheren ble satt under vann. Kun deler av sanddyner og høyereliggende (lands-)/bysentra ble ikke oversvømmet.

Tyskerne benyttet selv inundering for å forhindre de alliertes oppmarsj i Nederland, en del av den rotterdamske bydelen IJsselmonde ble av dem satt under vann. Dette fikk beboerne av husene langs diket Hordijk til å anlegge et ekstra dike parallelt med det eksisterende, slik at underetasjen i husene deres ikke ble satt under vann. Denne oversvømmelsen brakte også et positivt aspekt, i det grunne vannet fantes en stor fiskestamme til (fortrinnsvis gjedde) som ga befolkningen rundt ekstra mat.

Under den kalde krigen ble et viktig knutepunkt for IJssellinjen bygget like ved landsbyen Olst. Denne omfattet også sluser i elvedikene og bunkere som ved hjelp av inundasjon skulle bidra til å stoppe en eventuell russisk invasjon. Disse verkene ble oppført i aller største hemmelighet, og deres funksjon ble først kjent på slutten av 1990-årene. Etter dette er alle disse byggverkene blitt innrettet slik at de kunne åpnes for publikum.

Belgia[rediger | rediger kilde]

I Belgia ble inundasjon brukt med suksess under den første verdenskrig. Slik ble den tyske oppmarsjen stanset ved Nieuwpoort (se: Karel Cogghe).