Den hollandske vannlinjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En del av den hollandske vannlinjen ved Ruigenhoek

Den hollandske vannlinjen er en serie festningsverk knyttet til kanaler og elver i Nederland. Festningsverkene ble planlagt av Maurits av Nassau og påbegynt av hans halvbror, Frederik Hendrik. Tidlig under åttiårskrigen mot Spania hadde nederlenderne innsett at å oversvømme lavtliggende områder med vann (inundasjon) kunne danne gode forsvarsverk.

Arbeidet med å utbygge forsvarsverkene ble startet i 1629 og allerede under den Tredje anglo-nederlandske krig viste de sin verdi. De ble gjennom århundrene videre utbygget og var Nederlands primære forsvarslinje blant annet under Napoleonskrigene. Senere ble en del av linjen rundt Utrecht skjøvet lengre østover og disse fremskutte fortene, samt fort over og under Utrecht danner den nye hollandske vannlinjen.

I dag er den hollandske vannlinjen ikke lenger interessant militært, men mange av fortene er bevart og festningsverkene med tilhørende områder er populære utfartssteder. Av fortene som tilhørte den hollandske vannlinjen er Fort Hinderdam og Fort Uitermeer.