Hopp til innhold

Internettsjargong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«31337 H4X0R» ('elite-hacker' ifølge «leet»-sjargongen) skrevet på datamaskinen. Lek med bokstaver og rettskriving er vanlig i internettsjargong.
«Lolcat», internettfenomenet der en legger tekst oppå foto av katter eller lignende.

Bruken av datamaskiner som kommunikasjonsmiddel har i løpet av årene skapt en egen dataterminologi som består av ulike sjargonger og «slang»-uttrykk som ofte er vanskelig å forstå for uerfarne brukere. Mange av uttrykkene stammer fra en forkortet militær kommunikasjon og har siden har kommet etter utbredelsen av Internett og SMS, og bærer preg av et ønske om å spare tastetrykk, i tillegg til at uttrykkene i de fleste tilfellene blir skrevet utelukkende ved hjelp av små bokstaver. Chat-akronymer ble utviklet av brukere av elektroniske oppslagstavler (BBS-er) allerede før Internett ble vanlig for folk flest.

Emoticons[rediger | rediger kilde]

Ordet kommer av emotions = følelser og icons = bildesymboler. Emoticons uttrykker følelsestilstander og har såkalte smileys som forbilde. På de fleste kan man se hva emoticonet blir om man legger på skakke (som oftest til venstre). Eksempel: ;-) er et emoticon med et ansikt som blunker med det ene øye.

Blogg[rediger | rediger kilde]

Blogg (eng: blog) er en forkorting av weblogg, dvs en logg eller dagbok som føres på en internettside.

Engelsk språk og rettskrivning[rediger | rediger kilde]

Det meste av den første utviklingen av computer- og nettverksteknologier fant sted i engelskspråklige land, særlig i USA. Dette førte til at de internasjonale publikasjonene om temaet som regel var skrevet på engelsk og nye begreper fikk engelske navn. Dataterminologien har derfor en svært sterk innflytelse fra engelsk.

For å fremheve spesielle forhold benyttes ofte en spesiell rettskrivning. Et eksempel: illegale eller halvlegale temaer blir ofte kjennetegnet ved at flertalls-s blir utskiftet med z, eller en z blir ganske enkelt etterhengt – wares blir til warez, tools blir til toolz.

Leet[rediger | rediger kilde]

Leet, Leetspeak eller «1337 5p34k» er en måte å skrive på hvor bokstaver blir erstattet med siffer eller andre tegn som ligner på bokstaven i utseende. Ordet «leet» (også «1337», «l33t») kommer fra det engelske ordet «elite». Et eksempel på leet speak er «U 4r3 1337», som betyr «You are elite».

Akronymer og rettskrivning[rediger | rediger kilde]

For å kunne uttrykke seg raskt ved chatting, brukes akronymer mye. «Afaik» betyr for eksempel «såvidt jeg vet» (as far as I know), mens «brb» betyr «straks tilbake» ((I'll) be right back).

For å skrive raskere og for å unngå spesialtegn som ikke finnes på mange tastaturer blir ofte rettskrivningen på Internett drastisk forandret.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata