Smiley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smiley-smil
Trist / sur
Blunk
Overrasket
Til etterretning
Djevelsk morskap
Gråter / sørger
Forvirret
Latter
Solskinn
Kyss
Uskyldig
Mandag morra blues
Rødmer
Geip
Designsmiley
Forelsket
Strålende glad
Ondskapsfullt smil
Rungende latter
Fryktelig sint
Den sortkledde
«Awesome-smiley»

En smiley, smilemerke eller smilefjes er et tegnet symbol, som viser et stilisert ansikt med øyne og munn plassert inne i en sirkel.

Randtegninger ved overgangen fra epistler til brev (historikk)[rediger | rediger kilde]

Eksempel på tidlig smiley.

Smiley oppsto som randtegninger i brev tidlig på 1600-tallet.[1] Ved overgangen fra høytidelige og moralske epistler, (som skjedde gjennom større mobilitet og skrivekunstens allmenne utbredelse), ble det vanligere å skrive små beskjeder og brev som ble sendt til familie og venner. En egen genre her var Amerikabrevene, men de inneholdt gjerne temmelig trivielle iakttakelser, og i beste fall rent humoristiske meddelelser. Enkelte forsynte brevene med ledsagende randtegninger i form av en sirkel med smilemunn eller vice versa; en sur munn dersom det var uflaks, vanskeligheter eller ulykker som ble meddelt.

Hippietid[rediger | rediger kilde]

Designet til det kjente, buttonformede emblemet ble skapt ved et amerikansk universitet i 1963.[trenger referanse] Det opprinnelige smileymerket viste kun smilefjeset, men det ble snart plassert en mengde forskjellige ansiktsuttrykk innenfor rammene av den samme, trill runde sirkelen.

Med hippiebevegelsen ble smileys- og blomsterklistermerker (enten en stor, gul sirkel med hvite kronblader eller Solsikker) svært populære. Ofte kunne også de to uttrykkene bli kombinert slik at smileyfiguren utgjorde kjernen i blomsterkurven.

Forholdet til broder emotikon[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelle smileys har også blitt videreutviklet med kreative fargevalg og mer forseggjorte tegn. Her er symbolet formet som en hoppeball.

En spesiell grafisk form for smileys, emotikon eller «følelsesmerker», ble skapt av amerikanske typografer på 1860-tallet; f.eks. ;-), :, ) eller (, -) som viser enkle ansiktsuttrykk uten sirkel og liggende på siden med tegn som skal forestille øyne, nese og munn. Ettersom slike var relatert til trykktyper eller skrifttegn fikk de ingen stor utbredelse. Det skjedde først gjennom lanseringen av e-post at emotikonet fikk ny aktualitet. Det mest brukte var smilefjeset plassert i en personlig hilsen. Enkelte dataprogrammer og mobiltelefoner har også automatisk overføring av skrevne emotikon til smileys.

Tilsvarende følelsesuttrykk er også blitt standard i SMS-meldinger, lagt inn som faste ikon i tegnmenyen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Votruba, Martin. «17th-century Emoji». Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. Arkivert fra originalen 10. august 2018. Besøkt 4. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]