Hopp til innhold

Interaktiv tavle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En tradisjonell interaktiv, elektronisk tavle. Den består av trykkfølsom tavle som er koblet til en datamaskin og en projektor. En kan tegne på tavlen med en plastpinne som har samme form og som en whiteboardpen. Alternativt kan en skrive direkte med en finger
Plansje som viser hvordan en «whiteboardpenn» eller finger virker som ei datamus på ei interaktiv tavle

Interaktiv tavle, også kalt digital tavle, elektronisk tavle, eller interaktiv whiteboard, er en tavle som enten er utstyrt med en prosjektør som kan vise skjermbildet fra en tilkoblet datamaskin eller som er en stor, berøringsfølsom LCD-skjerm med samme funksjon. Med LCD-skjerm kan en velge om en vil skrive og tegne på svart eller hvit bakgrunn tilsvarende krittavle eller whiteboard. Avhengig av hvilken touch teknologi som benyttes er mulig å styre programmene med en plastpinne med samme form som en tusjpenn, mens enkelte teknologier krever spesialpenner fra produsenten. En kan også benytte en finger. En kan da for eksempel markere og tegne oppå eksisternde tegninger/bilder, starte og stoppe videofremvisninger, fryse bilder, markere tall i regneark eller skrive og endre tekst ved hjelp av skjermtastatur som ligger klart i en del operativsystem, eller tekstgjenkjenning som blant annet er tilgjengelig i en del operativsystem for PC, tablet eller notatblokk-PC. LCD-skjermer kan monteres på en vegg eller flyttbare gulvstativ som muliggjør å benytte tavlen (skjermen) i forskjellige klasserom på skoler og forskjellige møterom hos bedrifter med dette utstyret. Projektor løsning er i større grad låst til et konkret rom, men det finnes løsninger der også projektorløsninger kan flyttes.

En interaktiv tavle kan via datamaskinen også kobles til internett, en skriver og annet datautstyr. For øvrig har det siden tidlig på 1980-tallet blitt laget whiteboardtavler som kan lage papirkopier av det som blir skrevet og tegnet på tavla. I dag kan en skrive ut kopier eller sende e-post ved å klikke direkte på skjermen. Dermed kan alle tilstedeværende få samme notater og informasjon.

Interaktive tavler er innført i flere norske skoler som en moderne erstatning for tradisjonelle krittavler og hvite tusjtavler . I pedagogisk bruk kombinerer rimelige interaktive tavler de positive brukeregenskapene ved krittavler og PC med prosjektør. Som krittavler har de lav brukerterskel, slik at det er lett å skrive og tegne på dem – både for lærere og elever. Samtidig kan man for eksempel hente inn læringsressurser og annen informasjon fra internett. Bedrifter synes i større grad å ta i bruk LCD-skjermer basert på lesbarhet og bildekvalitet/fargegjengivelse i rom der det også er kraftig taklys eller sollys fra vinduer. Bildene nederst viser litt av problemene med lys/bildekvalitet ved bruk av projektor.

For bedrifter som skal presentere for eksempel regneark, tegninger fra Autocad/Solid Works eller data fra eget regnskapsprogram, vil en LCD-skjerm med touch-funksjon brukes omtrent som når en sitter på arbeidsplassen og benytter vanlig datamus.

Ved flyttingen til Fornebu var Telenor et firma som installerte SMARTboards i stort antall i 2001. Etter noen uker ble disse tavlene i liten grad benyttet som annet enn som lerret for projektorer. I stedet ble det flere steder montert opp klassiske whiteboards ved siden av «projektortavlene» slik at en på skjermen viste de «statiske» forutsetningene mens en på klassisk whiteboard drev idéskapning. Tilsvarende har skjedd i flere teknologibedrifter som ønsker å fremstille seg som ledende teknolgifirma ved å ta ibruk andre teknologier enn projektorer.

En ulempe en ser ved overgang til interaktive tavler i stedet for vanlig passivt lerret for projektor er at tavlene ofte er mindre enn hva en ellers ville valgt om det er snakk om større klasserom, store forelesningssaler, etc. For bedrifter med normat store møterom er LCD-skjermer og projektor baserte touch løsninger stort nok. Ved visning av regneark og tekstdokumenter i klasserom eller store møterom på 40m2+ kan imidlertid teksten bli litt liten og brukerne må derfor forstørre bildet, som oftest med det som kalles "multi touch" som er samme teknologi som benyttes til å forstørre bilder på de fleste smarttelefoner.

Kritikk av interaktive tavler[rediger | rediger kilde]

Ifølge Larry Cuban, professor emiritus ved Standford University; «There is hardly any research that will show clearly that any interactive whiteboards will improve academic achievement.» (Det finnes knapt noen forskningsresultater som viser at interaktive whiteboards vil forbedre den akademiske utvikling) Dette i ifølge en artikkel i Washington Post i 2011.[1] «Mange akademikere setter spørsmålstegn ved studier, sponset av industrien, som synes å gi bedre resultater ved bruk av deres produkter. Enkelte går enda lenger i sin beskivelse av interkative tavler – tavler som i praksis er en PC med en gigantisk skjerm som utraderer klassiske tavler over hele Amerika. Disse låser lærerne inne i en undervisningsmåte fra det 19. århundre i motsetning til en mer gruppeorientert undervisningsform som mange reformer mener er en forbedring.» Det er imidlertid senere utviklet enkelte modeller som mener å komme en gruppeorientert undervisning mer i møte. SMARTboard som i 2011 finnes i ca. 17000 klasserom i Norge er ikke blant disse.

En rekke argumener for og imot interaktive tavler er gjengitt på nettsidene til National Association of Secondary School Principals: Do whiteboards engage students?

En rapport om interaktive tavler fra London's Institute of Education sier:

  • «Elevene var nysgjerrige på den nye teknologien, men denne interessen synes å være av kort varighet. Statistiske analyser viste ikke noen signifikant forbedring av elevenes måloppnåelse etter at avdelingen var fullt oppsatt med interaktive tavler.»[2]

Rapporten fremhevet spesielt:

  • «Enkelte ganger fokuserer læreren mer på teknologien enn på hva elevene faktisk skulle lære.»
  • «Fokus på den interaktive prosessen kan føre til at enkelte hverdagslige aktiviteter får for stor oppmerksomhet. En slik irrelevant vekt på interaktivitet var særlig utbredt i klasser med elever med svakere resultater»
  • «I grupper av svake elever kunne det føre til at klassen som et hele fikk en langsommere progresjon etter som elevene tok sin tur ved tavla.»

Den tradisjonelle whiteboard/tavle løsningen har med andre ord ikke utspilt sin rolle innenfor undervisning/skole markedet. Det er imidlertid ingen tvil om at en del presentasjonsmatriell (uansett om det er i klasserom eller møterom) vil gi mulighet for et helt annet mulighet til å fokusere på f.eks. kart og kanskje behov for å markere områder, veier eller kanskje hus vesentlig bedre enn å tegne et kart på tradisjonelt whiteboard. For profesjonelt bruk i bedrifter er det liten tvil om at det benyttes mye ferdigprodusert matriell som f.eks pdf filer, regneark, etc. Til dette bruket vil de nye interaktive løsningene gi nye interessante muligheter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Some educators question if whiteboards, other high-tech tools raise achievement
  2. ^ Moss G, Jewitt C, Levaãiç R, Armstrong V, Cardini A, Castle F (2007) The Interactive Whiteboards, Pedagogy and Pupil Performance Evaluation: An Evaluation of the Schools Whiteboard Expansion (SWE) Project: London Challenge [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]