Innocens VI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Innocens VI
Innocentius VI
Innozenz VI.gif
Født 1282
 
Død 12. september 1362
Avignon
Begravet Q2961249
Statsborger Frankrike
Religion Den romersk-katolske kirke
Dåpsnavn Étienne Aubert
Valgt 18. desember 1352
Innsatt 30. desember 1352
Saligkåret -
Helligkåret -
Festdag -
Forgjenger Klemens VI
Etterfølger Urban V

Innocens VI (født 1282 eller 1295, død 12. september 1362) ble født som Étienne Aubert, var pave i Avignon fra 18. desember 1352 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i landsbyen Les Monts i Limoges (i dag del av kommunen Beyssac, i départementet Corrèze). Etter at han hadde undervist i sivil rett i Toulouse ble han utnevnt til biskop i Noyon og deretter i Clermont.

I 1342 ble han utnevnt til kardinal.

Pave[rediger | rediger kilde]

Da pave Klemens VI døde, ble Aubert valgt til pave 18. desember 1352 etter at hver enkelt av kardinalene hadde bundet seg til en politisk linje dersom han skulle bli valgt. Aubert tok navnet Innocens VI – og en av hans første embetshandlinger var å erklære pakten mellom kardinalene som ulovlig og dermed ugyldig.

Den politikken Innocens IV deretter fulgte skiller seg fordelaktig ut fra politikken de andre Avignon-pavene hadde ført. Han fikk gjennomført en rekke nødvendige reformer i administreringen av kirkens affærer. Sammen med kardinal Albornoz og den romerske politikeren Cola di Rienzi arbeidet han for å gjenopprette orden i Roma. I 1355 ble Karl IV (1346–78) kronet i Roma med Innocens' tillatelse etter at Karl hadde sverget på at han skulle forlate byen samme dag som kroningsseremonien var gjennomført.

Det var i stor grad takket være Innocens VIs innsats at traktaten i Brétigny (1360) mellom Frankrike og England kom i stand. Under hans pontifikat tilbød den bysantinske keiseren Johannes V Palaiologus (1341–47, 1354–76, 1379–90, 1390–91) å legge den greske kirken under bispestolen i Roma mot at Innocens VI skulle støtte ham i stridighetene med Johannes VI Kantakouzenos (1347–54). Innocens måtte imidlertid takke nei til keiserens tilbud fordi han måtte bruke alle sine ressurser på hjemlige problemer.

Det meste av rikdommene som ble bygget opp av pavene Johannes XXII og Benedict XII var gått tapt gjennom det ekstravagante pontifikatet til Klemens VI. Innocens VI reduserte utgiftene og kunstverk ble solgt i stedet for at nye ble bestilt. Pontifikatet hans ble dominert av krigen i Italia og gjenoppbyggingen av Avignon etter pesten. Begge deler gjorde dype innhogg i skattkistene hans. I 1357 klagde han over fattigdom.

Innocens VI var en liberal, ordets mann, og dersom man ser bort fra harde tiltak mot “små brødre”-grupper (fraticelli – som mente at rikdom ikke var noe kirken skulle etterstrebe) har hans pontifikat et godt rykte for rettferdighet og barmhjertighet. Han døde 12. september 1362, og hans etterfølger ble Urban V (1362–70). Hans gravsted finnes på carthusianer-klosteret i Villeneuve-les-Avignon.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Klemens VI
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Urban V