Ingvald Bjørneboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingvald Bjørneboe
Konsul Bjoerneboe.jpg
Født28. juli 1875Rediger på Wikidata
Død20. mai 1939Rediger på Wikidata (63 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Barn Jens BjørneboeRediger på Wikidata
Parti HøyreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ingvald Bjørneboe (født 28. juli 1875 i Arendal, død 20. mai 1939 i Kristiansand) var en norsk skipsreder fra Kristiansand og belgisk konsul. Han grunnla Ingvald Bjørneboes Rederi og tjente en formue under første verdenskrig. Ingvald Bjørneboe var far til forfatteren Jens Bjørneboe.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ingvald Bjørneboe kom fra en gammel sjøoffisersslekt, og var sønn av skipsfører og reder Ole Andreas Jensen Bjørneboe (1832–1907).

Sjøfart, rederi, forretninger[rediger | rediger kilde]

Som ung oppholdt han seg i flere år (1892–1900) i England, USA og Belgia. I Belgia drev han trelastforretning og var samtidig knyttet til det norske generalkonsulatet der. Etter at han kom tilbake til Norge drev han først en trelastforretning i Arendal, men i 1901 flyttet han til Kristiansand. Etter først å ha arbeidet med trelast begynte han med skipsrederi, og grunnla etterhvert Ingvald Bjørneboes Rederi.

Han hadde også en rekke verv i den norske skipsfartsnæringen, bl.a. som formann i Kristiansands Rederforening, medlem av arbeidskomitéen for opprettelse av Den norske Amerikalinje 1910-12, viseformann for Chr.sands Skibsassuranseforening, medlem av representantskapet for Norsk Veritas, visepresident i Alliance Francaise, varamedlem av direksjonen for Baltic and International Maritime Conference i København, varamedlem av Norges Rederforbunds hovedstyre, medlem av representantskapet for Den norske krigsforsikring og varamedlem av Norges Rederiforbunds fraktutvalg.

Etter opprettelsen av Den norske Amerikalinje fikk han hovedagenturet for Sørlandet.

Videre representerte han Høyre i bystyret i Kristiansand og satt i mange år i Høyres råd i Kristiansand.

Han ble belgisk konsul i 1908 og mottok flere ordener. Bl.a. var han ridder av den belgiske kroneorden, mottok den belgiske sivilmedalje og kong Alberts fortjenstmedalje i gull 1. klasse.

Han var gift med Maja Svensson, kalt «Sørlandets vakre Maja» i sin ungdom. Hun var 18 år yngre enn ham, og etablerte seg etter bryllupet raskt som Kristiansands «grande dame», som med liv og sjel deltok i «all slags dannet syssel: barneball, voksenball, vaudeville-teater, veldedighet». De hadde en datter, Eva Kristine Svensson Bjørneboe gift Ødegaard (1916–1998), og to sønner, Ole Andreas Kærup Bjørneboe (1917–1990) og Jens Ingvald Bjørneboe (1920–1976). Ole Andreas ble skipsreder, mens Jens ble forfatter.

Hans svoger var Ejlert Bjerke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]