Industriell design

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Industriell design eller industridesign er en spesialisert form for design, som innebærer utvikling, planlegging og formgivning av industrielt fremstilte produkter.

Det er ulike retninger innen industridesign. Denne formen for design kan ses på som en anvendt kunstform hvor estetikk og brukervennlighet på et industrielt fremstilt produkt forbedres. Denne formen for design kan også ses på som en integrert del innenfor produktutvikling hvor produktets egenskaper utvikles både med hensyn til estetikk, bruksfunksjoner og produksjonsteknologi.

Man kan ta for seg aspekter innenfor designen som sansbare opplevelser som form, farge, tekstur, lyd og setter disse i forhold til produktets brukbarhet og ergonomi. En industriell designer kan også se på produksjonsprosessen av produktet, materialvalg og måten produktet blir presentert overfor sluttforbruker. Bruk av en industridesigner i en produktutviklingsprosess kan øke produktets verdi ved å øke brukbarheten, redusere produksjonskostnader og/eller gjøre produktet mer tiltalende for potensielle kjøpere.

Produktdesign fokuserer på produktet ene og alene, mens innenfor industriell design har man en bredere fokus på konsepter, produkt, systemdesign og prosess.

Interaksjonsdesign på sin side kan ses på som et felt innen industriell design der man ser på hvordan mennesket interagerer med produktet, dette være seg per skjerm eller ved hjelp av knapper og brytere på selve produktet.

Produktdesign, interaksjonsdesign og industriell design kan ofte overlappe felt slik som brukergrensesnittdesign, systemdesign, informasjonsdesign og brukersentrert design.

Industriell design undervises i Norge ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (studieprogrammet industriell design), avdeling for ingeniørfag ved Høgskolen i Østfold og ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]