Imperiet (polsk bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Imperiet (polsk bok)
Imperium
Forfatter(e)Ryszard Kapuściński
Språkpolsk
SjangerReiseskildring
Utgitt1993
Originalutgave1993
Norsk utgave1994
ForlagAschehoug
OversetterOle Michael Selberg
ISBN 82-03-20021-4

Imperiet, publisert i 1993, er en bok av den polske journalisten Ryszard Kapuściński om hans reiser i Sovjetunionen, og hans forhold til landet i vid forstand.

Boken er både en personlig litterær reiseskildring og en selvbiografisk bok, delt inn i tre deler.

I den første delen, Første møter (1939–1967), skriver Kapuściński om innbrytning i 1939 av Den røde armé i Pińsk, hans hjemby i Polesie-området, og om fattigdommen og terroren han opplevde under Sovjetstyret. Han fortsetter å beskrive opplevelsene i Sovjetunionen etter krigen, blant annet hans reiser på den transsibirske jernbanen, og han reiser til eksotiske sentralasiatiske og transkaukasus republikker i Sovjetunionen, i dag Georgia, Armenia, Aserbajdsjan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan.

Den andre delen av boken, Fra et fugleperspektiv (1989–1991), utgjør over halvparten av boken, og er en reiseskildring fra hans ensomme reiser rundt om i Sovjetunionen under dets kollaps. I den europeiske delen av unionen som Kapuściński besøkte, blant annet Brest, Moskva og Donetsk, i det ytterste nord – Magadan og Vorkuta, i sør – Tbilisi and Jerevan. Disse reisene var på over 60 000 km, mest med fly.

Den siste og korteste delen, Oppfølgning fortsetter (1992–1993), er et sammendrag. Det er også et forsøk på å analysere forandringene i landene som steg fram etter oppløsningen av Sovjetunionen. Ifølge forfatteren selv, ender ikke hele arbeidet i en høyere og endelig syntese, men med det motsatte, fordi i løpet av skrivingen hadde subjektet og temaet for boken, det store sovjetiske imperiet, forsvunnet.

Utgivelsesdetaljer[rediger | rediger kilde]

  • 1993, Polen, Imperium
  • 1994, Norge, Imperiet, Aschehoug, oversatt av Ole Michael Selberg. ISBN 82-03-20021-4 (h.)