Immanuel Wallerstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Immanuel Wallerstein
Immanuel Wallerstein.2008.jpg
Født28. september 1930 (88 år)
New York
Utdannet ved Columbia University
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Samfunnsøkonom, geopolitiker, økonomihistoriker, historiker, statsviter, skribent, sosiolog, universitetslærer
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences, Phi Beta Kappa
Utmerkelser Offiser av Ordre des Arts et des Lettres, W.E.B. Du Bois Career of Distinguished Scholarship award

Immanuel Wallerstein (født i New York i 1930) er en amerikansk sosiolog som jobber innen fagfeltet historisk sosiologi og verdenssystemteori.

Wallerstein var som ung særlig opptatt av Indias kamp for selvstendighet fra Storbritannia. Han avla i 1951 bachelorgraden ved Columbia University, i 1954 mastergraden og i 1959 doktorgraden samme sted. Han foreleste samme sted fram til 1971, da han ble professor i sosiologi ved McGill University. Fra 1976 til han gikk av med pensjon i 1999 var han professor ved Binghamton University og leder for Fernand Braudel Center til 2005. Wallerstein har dessuten vært gjesteprofessor ved mange universiteter verden rundt.

1950-tallet begynte han sin karriere med å studere Afrika og har siden dette vært en kritiker av ubalansen i verdensøkonomien. Wallerstein utviklet en modell som kan sammenfattes i det følgende:

  • Dagens globale samfunn begynte å utvikle seg i Vest-Europa på andre halvdel av 1400-tallet. Det ekspanderte gjennom erobring helt til det til slutt inkluderte hele verden.
  • Systemet er kapitalistisk. Kapitalakkumulasjon er dets fremste mål.
  • Det er et skjevt system av kapitalister og produsenter; samt sentra og periferier; det råder en arbeidsdeling mellom disse der hvert sentrum har underlagt seg flere periferier.
  • Systemet har en utviklingshistorie som består i periodiske sykler
  • Denne utviklingshistorien har en slutt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)