Immanuel Wallerstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Immanuel Wallerstein

Immanuel Wallerstein (født i New York i 1930) er en amerikansk sosiolog som jobber innen fagfeltet historisk sosiologi og verdenssystemteori.

Wallerstein var som ung særlig opptatt av Indias kamp for selvstendighet fra Storbritannia. Han avla i 1951 bachelorgraden ved Columbia University, i 1954 mastergraden og i 1959 doktorgraden samme sted. Han foreleste samme sted fram til 1971, da han ble professor i sosiologi ved McGill University. Fra 1976 til han gikk av med pensjon i 1999 var han professor ved Binghamton University og leder for Fernand Braudel Center til 2005. Wallerstein har dessuten vært gjesteprofessor ved mange universiteter verden rundt.

1950-tallet begynte han sin karriere med å studere Afrika og har siden dette vært en kritiker av ubalansen i verdensøkonomien. Wallerstein utviklet en modell som kan sammenfattes i det følgende:

  • Dagens globale samfunn begynte å utvikle seg i Vest-Europa på andre halvdel av 1400-tallet. Det ekspanderte gjennom erobring helt til det til slutt inkluderte hele verden.
  • Systemet er kapitalistisk. Kapitalakkumulasjon er dets fremste mål.
  • Det er et skjevt system av kapitalister og produsenter; samt sentra og periferier; det råder en arbeidsdeling mellom disse der hvert sentrum har underlagt seg flere periferier.
  • Systemet har en utviklingshistorie som består i periodiske sykler
  • Denne utviklingshistorien har en slutt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)