Ilkhanatet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ilkhanatet eller Il-khanatet var en av de fire inndelingene innen mongolimperiet. Sentrum lå i landet Persia og inkluderte dagens Irak, Iran, Afghanistan og Aserbajdsjan. Det var opprinnelig basert på Djengis Khans kampanjer i Khwarezmid-imperiet i 121924 og den fortsatte ekspansjonen av mongolenes tilstedeværelse under kommandoen til Chormagan, Baiju og Eljigidei.

Grunnleggeren av Ilkhanat-dynastiet var Hulegu Khan, barnebarn av Dsjengis Khan og bror til Kublai-khan. Han tok over fra Baiju i 1255 eller 1256 og hadde blitt pålagt å kue de muslimske kongedømmene i vest «så langt som grensene til Egypt». Hans ekspedisjon, derimot, stoppet i Palestina av døden til khanen Möngke som førte til at mongolene stort sett trakk seg tilbake og led nederlag i slaget om Ain Jalut.

Etter at hans bror Kublai Khan tok over tronen, returnerte Hulegu, og hans etterfølgere fortsatte gjennom hans familie, den virkelige starten til Ilkhanenen, et begrep som betyr «underordnet khan», og henviser til deres innledende underordnede stilling til Kublais overherredømme. Hulegus etterfølgere hersket Persia i de neste åtti årene og konverterte til slutt til islam. Ghazan var den første khanen som gjorde dette. Ilkhanene forble i opposisjon til mamelukkene (som hadde beseiret både mongolske invaderere og korstogene), men klarte aldri å styrke sin posisjon i forhold til dem, og ble til slutt tvunget til å gi opp deres mål i Syria og deres kontroll over deres vasaller i Rum-sultanatet og det armenske kongedømmet i Kilikia. Dette skyldtes fiendtligheten til khanatene i nord og øst, chagarai-khanatet i Mughulistan og Batu Khans blå horde truet Ilkhanatet i Kaukasus og Transoxiana og hindret ekspansjon vestover. Selv under Hulegus styre, var Ilkhanatet engasjert i åpen krigføring i Kaukasus med mongolene på de russiske stepper.

Under det strenge styret til de etterfølgende keiserne etter Hulegu, var den muslimske majoriteten undertrykket under de buddhistiske keiserne, som oppmuntret blomstringen til den tibetanske buddhismen og den syriske kirke. Men med konversjonen til Ghazan til islam, steg islam igjen og deres buddhistiske og kristne motparter ble alvorlig trakassert. Dette mønsteret fortsatte under hans bror Öljeitü, viss fantastiske grav i Soltaniyeh forblir det best kjente monumentet fra ilkhanidenes styre i Persia.

Atter Abu Sa'ids død i 1335, begynte khanatet å falle raskt fra hverandre og ble splittet i flere rivaliserende etterfølgende stater. Mest prominent var jakayridene. Det siste av de mer ukjente som gjorde krav på å være ilkhanid ble myrdet i 1353. Timur Lenk bygget senere en stat ut av jalayridene, antagelig for å gjenskape det gamle khanatet.

Il-Khaner[rediger | rediger kilde]

Fragmentering. De regionale statene etablert under disintegrering av Il-khanate fremmet sine egne kandidater som gjorde krav på tronen.

Krav fra østlige Persia:

  • Togha Temur (ca. 1338-1353) (anerkjent av kartidene 1338-1349, av jalayiridene 1338-1339, 1340-1344, av Sarbadarene 1338-1341, 1344, 1353)
  • Luqman (1353-????)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]