Ziyarid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Irans historie


Epoker

Elamittriket

Mederriket

Akamenide-dynastiet

Selevkid-dynastiet

Parterriket

Sasanide-dynastiet

Ziyarid-dynastiet

Samanid-dynastiet

Buwayhid-dynastiet

Ghaznavid-imperiet

Seldsjukkene

Khoresm-dynastiet

Ilkhanate

Muzaffarid-dynastiet

Timurid-dynastiet

Safavid-dynastiet

Afsharid-dynastiet

Zand-dynastiet

Qajar-dynastiet

Pahlavi-dynastiet

Den iranske revolusjon

Den islamske republikk Iran

Ziyaridene var et iransk dynasti som hersket i de kaspiske provinsene Gorgan og Mazandaran mellom 928-1043 (også kjent som Tabarestan). Grunnleggeren av dynastiet var Mardaviz ebne Ziyar (927-935) som dro fordel av et opprør i samanidenes hær i Iran til å ta makten i det nordlige Iran. Han utvidet snarte sitt rike og erobret byene Hamadan og Isfahan.

Kanskje av de mer interessante tingene fra denne epoken er at vi vet at Abu Rayhan Biruni, den store vitenskapsmannen i middelalderen, ble støttet av Qabus, herskeren av Ziyarid-staten i år 1000 i Gorgan. Faktisk dediserte han sitt verk Kronologi til Qabus rundt 1000 og observerte månefasene derfra.

Et annet interessant trekk er tårnet Gonbad e Ghaboos som ble bygget på denne tiden. Graven er et av de tidligste arkitektoniske monumentene med en datert inskripsjon som har overlevd i etter-islamsk Iran. Inskripsjonen sier:

«I navnet til Gud, den medfølende, den nådefulle. Dette tårnet ble bygget av emir Shams ol-Moali, sønn av emiren Qabus, sønn av Voshmgir, som beordret det bygget i hans levetid i måneåret 397 og solåret 375» (1007)

Graven som er bygget av brent murstein, er en enorm sylinder toppet av et konisk tak. Sylinderen er 18 meter i diameter og veggene er 5 meter tykke. Høyden fra grunnplanet til toppen er 53 meter.

Emirene i dynastiet[rediger | rediger kilde]

År Emir Merknader
928934 Mardavij
934967 Vushmgir
967977 Bisutun
9771012 Qabus
10121031 Falak ol Mo'ali Manuchehr ebne Ghabus
10311043 Anushiravan ebne Manuchehr

Se også[rediger | rediger kilde]