If (forsikring)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
If
MorselskapSampo
HovedkontorStockholm
BransjeForsikring
StyrelederKari Stadigh
Adm. dir.Torbjörn Magnusson
Antall ansatte6 800
Nettsideif-insurance.com

If er et skadeforsikringsselskap med en integrert nordisk organisasjon og virksomhet. Eier er det finske finanskonsernet Sampo, som er notert på børsen i Helsingfors. I januar 2016 var Sampos børsverdi rundt 24,6 milliarder euro.

If forsikrer mennesker, dyr, boliger, biler, båter og mye mer. Europeiske Reiseforsikring er Norges eldste og eneste spesialselskap innen reiseforsikring,[trenger referanse] og en del av If.

If har rundt 3,6 millioner kunder i Norden og Baltikum,[trenger referanse] og omkring 6 800 ansatte.[trenger referanse] 1600 av disse arbeider i Norge.[trenger referanse] Ifs virksomhet er delt inn i forretningsområdene Privat, Bedrift, Industri samt Baltikum.[trenger referanse]

If ble etablert i 1999, som en sammenslåing av skadeforsikringsvirksomhetene til Storebrand og Skandia. I dag eies If Skadeförsäkring Holding AB av finske Sampo. Holdingselskapet eier selskapene If Skadeförsäkring AB og If Skadeförsäkringsbolag, som driver den operative virksomhetene. Administrerende direktør og konsernsjef er Torbjörn Magnusson.

If Norge[rediger | rediger kilde]

Ifs røtter strekker seg helt tilbake til 1700-tallet, da Norges Brannkasse ble etablert i 1767.

I Norge har selskapet ved årsslutt 2012 en markedsandel på 24,8 prosent. Markedsandelene blant de andre store skadeforsikringsselskapene fordeler seg slik: Gjensidige har 25,3 prosent, Tryg har 15,3 prosent og SpareBank 1 Skadeforsikring har 10,1 prosent. Resten - 24,5 prosent - fordeler seg på de andre aktørene i bransjen.[1]

Totalt tilsvarer Ifs markedsandel en femdel av det nordiske markedet, noe som gjør If til Nordens ledende forsikringsselskap. Det nordiske forsikringsmarkedet er i høy grad konsolidert. De fire største selskapene deler drøyt halvparten av markedet og er etablerte i mer enn ett nordisk land. Norden er det syvende største skadeforsikringsmarkedet i Europa, med en anslått premieverdi på cirka 200 milliarder SEK. Den totale premieverdien for Europa er på nærmere 4 000 SEK.

Premieinntektene i 2012 var 37 937 MSEK. [2]

I Norge ligger If Skadeforsikrings hovedkontor på Vækerø i Oslo.

Forretningsområder[rediger | rediger kilde]

Privat: If er det ledende forsikringsselskapet for privatpersoner i Norden. Forretningsområde Privat har over tre millioner kunder i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Bedrift: Forretningsområde Bedrifts målgruppe er bedrifter med opptil 500 ansatte. Forretningsområdet er nordisk markedsleder og har over 300 000 bedriftskunder.

Industri: Forretningsområde Industri er størst i Norden innen industriforsikring, og en av de største formidlerne av industriforsikring i Europa. Kundene er i første rekke nordiske bedrifter med en omsetning på over 500 MSEK og med flere enn 500 ansatte.

Baltikum: Forretningsområde Baltikum omfatter Estland, Latvia og Litauen. Antall kunder er cirka 300 000, både privatpersoner og bedrifter.

Europeiske Reiseforsikring er en del av If.

Viktige hendelser i Ifs historie[rediger | rediger kilde]

1999 – If blir dannet[rediger | rediger kilde]

Selskapet If, som vi kjenner det i dag, ble dannet i 1999 gjennom en sammenslåing av skadeforsikringsvirksomhetene til svenske Skandia og norske Storebrand. Hensikten var å etablere det ledende skadeforsikringsselskapet i Norden.

2001 – Sampo blir en del av If[rediger | rediger kilde]

I 2001 blir skadeforsikringsvirksomheten til Sampo en del av If, og dermed det største skadeforsikringsselskapet i Norden.

2002 – Stabil ekspansjon og ny administrerende direktør[rediger | rediger kilde]

I 2002 tok konsernsjef Torbjörn Magnusson over roret, og det samme året ble If introdusert i de baltiske markedene. Siden har If vært et av verdens mest stabile forsikringsselskaper.

2004 – If blir heleid av Sampo[rediger | rediger kilde]

I 2004 solgte Skandia og Storebrand alle sine aksjer i If til Sampo. Dermed ble If heleid av Sampo, noe If fortsatt er i dag.

2010 – Topdanmark[rediger | rediger kilde]

Ifs eierandel i forsikringsselskapet Topdanmark over 20 prosent.

2016 – Topdanmark[rediger | rediger kilde]

Sampo kjøper Ifs aksjer i Topdanmark.

If Sikkerhetssenter[rediger | rediger kilde]

If Sikkerhetssenter er et øvelsessenter hvor det er mulig å trene på virkelige brannsituasjoner i kontrollerte, trygge omgivelser både utendørs og innendørs. If er eneste forsikringsselskap i Nord-Europa som tilbyr kurs i skadeforebygging på eget sikkerhetssenter. Senteret har blant annet et eget brannteater for demonstrasjon av ulike typer brannforløp og slokking, øvelsesbygning for røykdykking, en 100 meter lang fullskala øvelsestunnel for tunnelbrann og landingsplass for helikopter.

Ifs instruktører har solid bakgrunn innen HMS, og særlig innen det å hindre og begrense brann. Instruktørene kan også mye om gassikkerhet, førstehjelp, vannskade, ran- og innbruddssikkerhet.

If Sikkerhetssenter holder til på Ringvoll i Hobøl kommune, rundt 5 mil sør for Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]