Hopp til innhold

Ibrahim Pasja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ibrahim Pasha»)
Ibrahim Pasja
براهيم باشا بن محمد علي باشا بن ابراهيم آغا
Ibrahim Pasja
FødtKavalalı İbrahim Paşa
4. mars 1789Rediger på Wikidata
Drama, den osmanske provinsen Makedonia (i dag en del av Hellas)
Død10. nov. 1848[1][2]Rediger på Wikidata (59 år)
Kairo, Egypt
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleHadidja (Birinci Kadin)
Chivekiar
Hoshiar Khater
Ülfet
Kalzar
Sa'aret
ForeldreEmina av Nosratli (antatt mor)
Muhammad Ali (antatt far)
FarMuhammad Ali av Egypt
SøskenSaʿīd Bāšā
Tusun Pasha
BarnMuhammad Bey
Ismail Pasja
Ahmed Rifa'at
Mustafa Bahgat Ali Fazil
NasjonalitetEgypt
GravlagtKairo
SpråkOsmantyrkisk, arabisk
UtmerkelserStorkors av Æreslegionen
Storkors av Tårn- og sverdordenen
Sankt Josefs orden

Ibrahim Pasja ibn Muḥammad ʿAlī Bāšā ibn Ibrahīm Āġā (arabisk: براهيم باشا بن محمد علي باشا بن ابراهيم آغا; moderne tyrkisk: Kavalalı İbrahim Paşa; født 4. mars 1789 i Drama i Makedonia i Det osmanske rike, død 10. november 1848 i Kairo) var Muhammad Ali av Egypts eldste sønn og etter farens død wāli og ikke-anerkjent khediv av Egypt og Sudan.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans opphav er uklart; noen mener at han var sønnen til en kristen gresk kvinne og ble adoptert av Muhammad Ali, men de fleste godtar at han var Muhammad Alis biologiske sønn.

Ibrahīm tjente som general i den egyptiske hæren som faren hadde reorganisert, og fikk sin første kommando mens han ennå var tenåring.

Mens faren kjempet med mamelukkene om herredømmet over Egypt, ble den 16-år Ibrahim og hans bror sendt som gisler til osmanene. Etter at Muhammad ble anerkjent som pasja og hadde beseiret General Frasers engelske ekspedisjon, fikk han lov til å vende tilbake til Egypt.

Da Muhammad Ali i 1813 kjempet for osmanene i den osmansk-saudiske krig mot wahhabittene, ble Ibrahim etterlatt som kommandant Øvre Egypt. Han fortsatte med mamelukkenes undertrykkelse. I 1816 etterfulgte han sin bror Tusun som øverstkommanderende for de egyptiske stridskrefter i Arabia. Muhammad Ali hadde allerede begynt med å innføre europeisk disiplin i den egyptiske hær, og Ibrahim hadde sannsynligvis fått en sakssvarende opplæring. Mens hans første felttog førte han mer etter asiatisk stil. Senere ble det endret. Felttoget i Arabia pågikk i to år og endte med at wahhabittene ble knust som politisk maktt.

Ibrahims felttog mot wahhabittene

Ibrahim landsted den 30. september 1816 i Yanbu, som er Medinas havneby. I mars 1818 nådde han Diriyya, wahhabismmens vugge. Etter mange heftige slag og seks måneders beleiring med bruk av tungt artilleri kapitulerte byen i september. Dermed fremtvang han raskt wahhabittlederen Abdallah I ibn Sauds kapitulasjon. Den 11. desember 1819 toget han triumferende inn i Kairo.

I sitt siste år overtok han som hersker av Egypt og Sudan på grunn av farens dårlige mentale helse. Hans rike omfattet også andre områder faren hadde erobret.

Siste år[rediger | rediger kilde]

Ibrahīm tilbrakte sine siste år i fred, men hans helse var ødelagt. I 1846 besøkte han Vest-Europa hvor han ble mottatt med en del respekt og en mye undring. Da hans far ble senil ble Ibrahim utnevnt som regent i hans sted. Han holdt på makten fra juli og til han døde den 10. november 1848, året før Muḥammad Alī selv døde. Tronen gikk deretter til Ibrahims nevø Abbas I av Egypt.

Omdømme[rediger | rediger kilde]

Ibrahim er et av det mest berømte medlemmene av Muhammad Ali-dynastiet, ikke minst på grunn av hans militære seire, inkludert de flere knusende nederlagene han påførte Det osmanske riket. Han var også en hensynsløs kommandant, og huskes særlig for hans grusomheter i Hellas. Blant egyptiske historikere blir han sammen med faren, hans sønn Ismail Pasja og hans barnebarn Abbas II av Egypt regnet for å ha vært en langt mer dyktig hersker enn de øvrige medlemmene fra dynastiet, som ble regnet som late og korrupte. I dag står en statue av Ibrahim godt synlig i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Ibrahim Pasha, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Ibrahim-Pasha, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dictionary of African Biography[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Muhammad Ali av Egypt 

Wāli av Egypt, Sudan, Palestina, Syria, Hijaz, Morea, Thasos og Kreta

Etterfølger:
 Abbas I av Egypt