Abbas II av Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abbas II av Egypt
Abbas Helmi II (military).JPG
Født14. juli 1874[1][2]
Alexandria
Død19. desember 1944 (70 år)
Genève
Gravlagt Sveits
Ektefelle Marianna Török (1910–), Ikbal Khanum Effendi
Far Tawfīq Bāšā
Mor Amina Najiba Khanum Effendi
Barn Prins Muhammad Abdel Moneim
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Det osmanske rike
Utmerkelser
14 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, ridder av Sankt Aleksander Nevskij-ordenen, storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order, storkors av Alaouite-ordenen, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, storkorset av Leopoldsordenen, storkors av Frans Josef-ordenen, Albrechts-ordenen, 1. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, Det kongelige Victoriakjedet (1905), storkors av Den nederlandske løves orden, storkors av Piusordenen, storkorset av Karl IIIs orden

Abbas II av Egypt (Abbas Pascha, født 14. juli 1874 i Alexandria, død 20. desember 1944 i Genève, var en khediv av Egypt.[3][4] Han var den eldste sønnen til khediv Tawfiq Pasja, fra 1895 gift med Ikbal Hanem, som fødte tre døtre og en sønn.

Abbas vokste opp i Wien og etterfulgte sin far 7. januar 1892. Ved utbruddet av den første verdenskrig i 1914 befant han seg i Konstantinopel som sultanens gjest, og han vegret seg mot å vende tilbake til Egypt, ettersom han ikke ville gi det engelske styret i Egypt under krigen legitimitet. Han ble derfor 19. desember 1914 avsatt fra khediv-verdigheten av den britiske regjeringen. Samtidig gikk Egypt over til å bli et britisk protektorat og Abbas' onkel Hussein Kamil ble utropt til sultan som et tegn på Egypts fullstendige skilsmisse fra Tyrkia. Abbas protesterte mot avsettingen og var siden for det meste bosatt i Sveits.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Abbas (Abbas II. Hilmi), abbas-abbas-ii-hilmi
  2. ^ Dictionary of African Biography
  3. ^ Abbas pasja 2. i Nordisk familjebok (2. utgave, 1904)
  4. ^ Abbas pascha 2. i Nordisk familjebok (2. utgave, 1922)