Said Pasja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Said Pasja
Muhammad Said Pascha 1855 Nadar (edited).JPG
Født17. mars 1822[1][2]Rediger på Wikidata
KairoRediger på Wikidata
Død17. januar 1863[1][2]Rediger på Wikidata (40 år)
KairoRediger på Wikidata
Ektefelle Inji HanimefendiRediger på Wikidata
Far Muhammad Ali av EgyptRediger på Wikidata
Søsken Ibrahīm BāšāRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete Beylerbey of EgyptRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det osmanske rikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Æreslegionen, Sankt Josefs ordenRediger på Wikidata

Muhammad Said Pasja (arabisk: محمد سعيد باشا; moderne tyrkisk: Mehmed Said Paşa; født 17. mars 1822, død 18. januar 1863), var wāli av Egypt og Sudan fra 1854 til sin død i 1863. Offisielt var han underlagt sultanen av Det osmanske riket, men i praksis var han stort sett uavhengig. Saʿīd var den fjerde av dynastiets grunnlegger Muhammad Ali av Egypts sønner. Han var også utdannet i Paris, og var frankofon.

Under Saids styre ble det gjennomført flere lov-, land- og skattereformer. Også noe egyptisk og sudanesisk infrastruktur ble modernisert ved hjelp av vestlige lån. I 1854 ble den første konsesjonen av land til Suezkanalen gitt til den franske forretningsmannen Ferdinand de Lesseps. Britene motsatte seg at en franskmann skulle bygge kanalen, og overtalte derfor Det osmanske riket til å forby tillatelsen i to år.

Sudan hadde blitt erobret av Muḥammad Alī i 1821 og gjort til en del av det egyptiske riket, mest for å kunne skaffe slaver til hæren. Årlige slaveraid dro også forbi det som da var Sudan og inn i Kordofan og Etiopia. På grunn av europeisk press mot de offisielle slaveraidene utstedte Said et dekret hvor disse ble forbudt.

På grunn av den amerikanske borgerkrig ble bomullen eksportert fra Egypt den viktigste bomullskilden for europeiske bedrifter. Etter oppfordring fra Napoléon III sendte Said også deler av en sudanesisk bataljon til Mexico for å delta i franskmennenes krig der.

Under Saids styre mistet šayḫene også sin innflytelse, og mange beduiner startet igjen med nomadiske raid.

I 1854 opprettet han Den egyptiske bank, og samme år ble Egypts første normalspor-jernbane åpnet, mellom Kafr az-Zayyat og Alexandria.

Saids utpekte etterfølger, Aḥmad Rifʿat Bāšā, druknet i 1858 ved Kafr az-Zayyat, da toget han reiste med falt fra en flåte ned i Nilen. Da Said døde 10. november 1863 ble han derfor etterfulgt av sin nevø Ismail Pasja.

Byen Port Said ved Middelhavet er oppkalt etter Said Pasja.

Han var gift to ganger. Første kone: angie Hanem Sønn fra første kone: Ahmed Sherif Basha andre kone: Malek BER Hanem Sons fra andre kone: Muḥammad Toson Basha, Mahmoud Basha

Det er nå et medlem av hans familie avstamning er Prince Mohammed Farouk Sharif er den eldste barnebarn av Ahmed Sherif Basha sønn Muḥammad Said Pasja og er nå bosatt i Alexandria

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014
  2. ^ a b www.royalark.net

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Abbas I av Egypt 
Coat of arms of the Egyptian Kingdom 2.png
Wāli av Egypt & Sudan

Etterfølger:
 Ibrahim Pasja