Ian Curtis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ian Curtis
FødtIan Kevin Curtis
15. juli 1956[1][2][3]Rediger på Wikidata
StretfordRediger på Wikidata
Død18. mai 1980[1][2][3]Rediger på Wikidata (23 år)
Macclesfield[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet ved The King's School In MacclesfieldRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, EnglandRediger på Wikidata
Gravlagt Macclesfield CemeteryRediger på Wikidata

Ian Curtis (født 15. juli 1956 i Stretford, England, død 18. mai 1980 i Macclesfield, England) var sanger og låtskriver i postpunk-bandet Joy Division.

Curtis var sønn av politimannen Kevin og hustru Doreen. Han bestemte seg tidlig for å bli musiker, selv om han aldri la ned noe tid på å lære seg å synge eller spille noe instrument. Han dannet et band sammen med Bernard Sumner, Peter Hook og Stephen Morris i 1976. Til å begynne med kalte de seg for Warsaw, men da de begynte å bli kjente ble de tvunget til å bytte navn, for det fantes allerede et punkband i London som het Warzaw Pact. Navnet Joy Division er tatt fra romanen The House of Dolls, der «gledesdivisjonen» var en sex-slave-avdeling i en av nazitysklands konsentrasjonsleirer.

Ian Curtis begikk selvmord ved henging 18. mai 1980, rett før bandet skulle på Amerika-turné. Det sies at han hadde sett Werner Herzogs film Stroszek hver dag i flere måneder før dette, og Iggy Pops The Idiot snurret på platespilleren hans samme kveld han begikk selvmord.

Media[rediger | rediger kilde]

Ian Curtis' enke, Deborah Curtis, skrev boken Exorcise One: Ian Curtis. Tittelen ble senere forandret til Touching From a Distance: Ian Curtis and Joy Division. Det har blitt skrevet mange bøker om Joy Division og Ian Curtis, men dette er nok den mest kjente.

Anton Corbijn laget filmen Control: The Ian Curtis Film (2007) basert på denne boka. Den ble vist på Cannes-festivalen den 17. mai 2007 og hadde premiere i Norge den 26. oktober samme året.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 64401, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 1831, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. juni 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]