IMI Tavor TAR-21

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
IMI Tavor TAR-21
Tavor-latrun-exhibition-1.jpg
Basisdata
Opphavsland Israel Israel
Type:Automatgevær
Produsent(er) IWI
Innført:2001
Bruker(e):Flere
Tekniske data
Kamring 5,56 x 45 mm NATORediger på Wikidata
Mekanisme:Gassdrevet, roterende sluttstykke
Skuddtakt:750 - 900 skudd/min
Magasinkapasitet:STANAG

Tavor TAR-21 er et automatgevær fra israelske IWI, og kommer i kaliber 5,56 × 45 mm Nato, 5,45 × 39 mm[1] og 9 x 19 mm. En forbedret versjon kalt Tavor 2 er valgt som fremtidig standardvåpen for Israels forsvar.

Tavor er i bullpup-design, hvor kammeret er plassert bak pistolgrepet, en design som det deler med blant annet britiske L85 og franske FAMAS. Hensikten er å beholde et langt løp i et kort våpen. Tavor kan konfigureres for både venstre- og høyrehendte, men det er en operasjon som krever at våpenet delvis demonteres. Man kan altså ikke enkelt skifte mellom høyre- og venstrehåndsgrep, for eksempel for å skyte rundt hjørner. Tavor brukes vanligvis sammen med et rødpunktsikte, men andre siktemidler kan også monteres. Magasinene er av standard Nato-type, som på M16 og Colt M4.

Tavor er i tjeneste med India, Georgia og Colombia.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Standard
Standard.
Micro
Microtavor, eller MTAR-21 er en mer kompakt utgave beregnet på spesialstyrker og kjøretøymannskaper. Denne utgaven kan også konverteres til 9 mm ammunisjon i 25 skudds magasiner ved hjelp av et ombyggingssett. En lyddemper kan også brukes uten å øke lengden på våpenet.
Skarpskytter
Beregnet til bruk av skarpskytterelagsnivå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]