Hvit Valgallianse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvit Valgallianse
LandNorge
Grunnlagt1995
Nedlagt1997
ForgjengerStopp Innvandringen
Ungdomsorg.Norsk Ungdom
IdeologiHvit nasjonalisme

Hvit Valgallianse var et norsk politisk parti som ble stiftet i 1995 etter en sammenslåing av Stopp Innvandringen og Hjelp de fremmedkulturelle hjem – ellers mister vi landet vårt. Partilederen var Jack Erik Kjuus.

Partiet stilte til stortingsvalget i 1997 med lister i Oslo, Akershus og Buskerud. Partiet fikk til sammen 463 stemmer. Partiet gikk blant annet inn for å stoppe all innvandring og fjernadopsjon til Norge samt tilbakesending av alle innvandrere som var kommet til Norge etter 1975. For fjernkulturelle skulle dette gjelde fra 1960. Dersom dette ikke ville være mulig gikk partiet inn for sterilisering under tvang. Det samme gjaldt for innvandrere i parforhold med nordmenn. Ifølge partiet selv var dette for å bevare det norske folks etniske sammensetning.

På grunn av disse delene av partiprogrammet ble partileder Jack Erik Kjuus av Oslo byrett dømt til 60 dagers betinget fengsel og 20 000 kroner i bot for brudd på Almindelig borgerlig Straffelov § 135a[1], også kjent som rasismeparagrafen. Dommen ble anket til Høyesterett. I Høyesterett ble saken behandlet i plenum, noe som ikke hadde hendt på 27 år. Dommen fra byretten ble opprettholdt. Fem av dommerne gikk inn for frifinnelse, mens de resterende tolv stemte for opprettholdelse av dommen.

Som en protest mot dommen trakk partistyret seg kort tid etter. Jack Erik Kjuus trakk seg også ut av politikken. Mange av medlemmene gikk over i det nystartede partiet Nasjonalalliansen.

Resultat ved stortingsvalget i 1997[rediger | rediger kilde]

Stortingsvalget 1997[2]
Fylke Stemmer
Akershus 159
Oslo 171
Buskerud 133

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Straffeloven § 135a hos Lovdata. (Denne bestemmelsen ble skjerpet ved en lovendring som trådte i kraft 1. januar 2006.)
  2. ^ Tabell 01173: Stortingsvalget. Godkjente stemmer, etter parti/valgliste[død lenke] Statistisk sentralbyrå

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]