Hurtigruten minutt for minutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hurtigruten: Minutt for minutt»)
Hurtigruten minutt for minutt
Generell informasjon
SjangerSakte-TV, direktesendt tv-program
Prod.landNorge
Sendeår2011
Lengde134±0,1 time min. (per episode)
Lengde134 timer (totalt)
Sending
Periode16. jun. 201122. jun. 2011
TV-kanalNRK2
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside
MS «Nordnorge» der TV-produksjonen i 2011 ble laget
Hurtigruten på vei inn Geirangerfjorden

Hurtigruten minutt for minutt er en 134 timer lang norsk TV-sending som ble sendt direkte på NRK2 og NRK Nett-TV fra 16. juni 2011 til 22. juni samme år. Programmet fulgte hurtigruteskipet MS «Nordnorge» på ferden fra Bergen til Kirkenes i godt over fem og et halvt døgn sammenhengende. Sendingen ble innmeldt til Guinness rekordbok som verdens lengste uavbrutte direktesendte TV-dokumentar[1], og ble 5. juli godtatt av Guinness som rekord, med registrert tid 134 timer, 42 minutter og 45 sekunder.[2] Under Gullruten 2012 ble programmet kåret til årets nyskapning mens Jan Benkholt fikk prisen for beste foto flerkamera.

I 2012 ble programmet i sin helhet tatt inn i Norges dokumentarv, et register over de viktigste dokumentene i Norges historie.[3] Registeret er en nasjonal utgave av UNESCOs Verdensminne-program (Memory of the World).

Ideen til programmet dukket opp på Twitter 27. november 2009 mens NRK2 sendte den 7½ timer lange dokumentaren Bergensbanen minutt for minutt.[4] Programmet var det tredje TV-programmet av Minutt for minutt-konseptet til NRK.

Teknikk og gjennomføring[rediger | rediger kilde]

NRK hadde elleve kameraer ombord i MS «Nordnorge». På broen var tre kameraer fastmontert – framover, mot venstre og mot høyre. Rett under broen hang et gyrostabilisert Cineflex V14 HD-kamera som fotograferte med ekstrem zoom (tilsvarende en brennvidde på inntil 3000 mm for et 35 mm-kamera[5]), mens et annet kamera hang under baugen. De andre seks kameraene ble brukt til intervjuer, i havnene og ved fotografering fra lettbåter. Enkelte steder hadde NRK også kameraer på land som viste Hurtigruten mens den passerte forbi. Mikrofoner var satt opp i skipet for å plukke opp bølgelyder samt beskjeder som ble gitt over skipets høyttaleranlegg. NRK hadde 22 personer ombord, hvorav tre var intervjuere. Disse gikk i skift med 4–22 på vakt samtidig.[4]

NRK gjorde konferanserommet «Kapp Horn» ombord i skipet om til kontrollrom, der hele sendingen ble mikset og sendt via satellitt til hovedkontrollen i Oslo. Enkelte steder i fjorder og sund langs ruten kom imidlertid hurtigruteskipet inn i satellittskygge, der det var fjell mellom satellitten og antennen på skipet, noe som førte til at signalene fra skipet ikke nådde fram til Oslo. I disse områdene sendte NRK på Marienlyst i Oslo arkivklipp samt opptak fra en prøvetur som var gjort ei drøy uke før direktesendingen fant sted. Under prøveturen var periodene med satellittskygge kartlagt i detalj, slik at det kunne klippes rett fra direktesendingen til opptak og tilbake igjen.[6]

I noen av områdene med satellittskygge satte imidlertid NRK opp punkt-til-punkt-videolinker slik at de likevel kunne overføre signaler og sende direkte. Dette ble gjort blant annet i Geirangerfjorden[6] og i Trollfjorden.

Mye av tiden mellom havnene brukte NRK det forovervendte kameraet, zoomkameraet eller baugkameraet, med enten bølgebruset eller musikk. Til en viss grad spilte NRK musikk som ble ønsket av seerne underveis.[7] Det ble også vist og spilt en del gamle, relevante TV- og radioinnslag. I tillegg ble det gjort intervjuer og vist fra omvisning på skipet og ting som ellers skjedde ombord (blant annet korsang og polarsirkeldåp). Noen av disse innslagene ble vist direkte, mens andre ble tatt opp kort tid før de ble sendt.

Under oppholdet i havnene viste NRK folkelivet, og hadde de fleste stedene en intervjuer på land som snakket med noen av dem som hadde møtt opp. Ved de lengste oppholdene ved kai ble det også vist korte opptak fra sendingen natten før.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Det var mye småbåttrafikk rundt hurtigruteskipet på turen fra Bergen og opp langs kysten. Mange møtte også opp langs sjøen og ved anløpsstedene for å se og bli sett. I Raftsundet ble skipet ønsket velkommen av KV «Harstad» som sprøytet vann med vannkanoner. I Berlevåg stilte Berlevåg Mannsangforening opp på kaia. Under innseilingen til Kirkenes ble MS «Nordnorge» møtt av Kongeskipet KS «Norge» med dronning Sonja ombord.[8] Mannskapet ombord på Kongeskipet sto også på dekk for å vinke til passasjerene og TV-kameraene. Ved ankomst Kirkenes havn ble Hurtigruten møtt av en stor folkemengde som sang og spilte musikk for passasjerene og forsåvidt alle TV-seerne der hjemme.

Sendingen fikk 35 prosent av seerne i Norge i løpet av helgen sendingen ble sendt, noe som gjorde NRK2 til Norges største TV-kanal den helgen.[9] Hele 2,6 millioner nordmenn var innom og så på sendingen.[10] Etter initiativ fra den norske ambassaden i Sør-Korea ble sendingen vist direkte på Samgakji T-banestasjon midt i Seoul.[11]

Opptakenes liv etter direktesendingen[rediger | rediger kilde]

Sendingen er i sin helhet lagt ut som streaming på programmets hovedside hos NRK. Opptakene fra det forovervendte kameraet er lisensiert med Creative Commons-lisens, og er også lagt ut som torrents. Musikken som ble brukt samt noe av arkivmaterialet er imidlertid opphavsrettsbeskyttet materiale, og opptaket av hele sendingen er derfor ikke lisensiert med Creative Commons. Det ble ikke gjort egne opptak av de andre kameraene, utenom det som ble vist i sendingen.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]