Hunderfossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hunderfossen
BeliggenhetLillehammer, Innlandet
ElvGudbrandsdalslågen
Fallhøyder
 – Totalt fall

m
Tekniske inngrepHunderfossen kraftverk
Posisjonskart
Hunderfossen ligger i Innlandet
Hunderfossen
Hunderfossen
Hunderfossen (Innlandet)
Kart
Hunderfossen
61°13′25″N 10°26′16″Ø
Demningen ved Hunderfossen
Eventyrslottet ved Hunderfossen familiepark

Hunderfossen er en ca. 7 meter høy foss i Gudbrandsdalslågen i Lillehammer kommune i Innlandet. Fossen ligger mellom Fåberg og Granrudmoen (Øyer) i Gudbrandsdalen. går forbi fossen, som ligger om lag 15 km nord for Lillehammer og 3 km sør for Granrudmoen. Hunderfossen holdeplass er et stoppested på Dovrebanen.

Gudbrandsdalslågen er oppdemmet ved fossen og vannfallet brukes sammen med Ensbyfalla nedenfor i Hunderfossen kraftverk. Kraftverket utnytter et fall på tilsammen 46,7 meter i fossene. Demninga ved Hunderfossen er 300 meter lang med en gang- og sykkelvei på kronen. Det er bygd fisketrapp forbi fossen/demninga.[1]

I dag er Hunderfossen-navnet sterkest knyttet til Hunderfossen Eventyrpark som ligger nordvest for fossen. Parken er blant Norges 10 største turistattraksjoner, med over en kvart million besøkende hver sommer. Noen andre turistattraksjoner som har beliggenhet like ved eventyrparken er Norsk Veimuseum og Barnas Gård.

Sørvest for fossen ligger Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane, som eies og drives av Lillehammer Olympiapark. Anlegget er Nord-Europas eneste kunstfrosne bob- og akebane og Skandinavias eneste bob- og akebane.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artikkel om Hunderfossen på snl.no
  2. ^ Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane Arkivert 13. mars 2012 hos Wayback Machine., fra hjemmesidene til Lillehammer Olympiapark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]