Humfrey Wanley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Humfrey Wanley
Humfrey Wanley by Thomas Hill, 1722.jpg
Født21. mars 1672
Coventry
Død6. juli 1726 (54 år)
Beskjeftigelse Bibliotekar
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society

Humfrey Wanley (født 21. mars 1672, død 6. juli 1726) var en engelsk lærd, paleograf, og bibliotekar som spilte en stor rolle i de første studiene av angelsaksiske manuskripter og i bygge opp en av de største private samlingene av oldtidsmanuskripter i England.

I 1697 utga han en katalog av irske og engelske manuskripter. I 1695 ble han formelt utpekt som assistent ved Bodleian Library og fikk der tilgang til et stort studiemateriale som han benyttet for å studere håndskrifter, sette sammen innholdsfortegnelser og samle tekster på gresk og latin. Han ble anerkjent som en pionerende fagmann innenfor paleografi og angelsaksiske studier, og han fastsatte prinsipper som fortsatt blir fulgt.

Senere ble han bestyrer av Robert Harleys bibliotek, og han ansatte agenter som over hele Europa og Midtøsten lette fram oldtidsmanuskripter, og således utvidet biblioteket med en samling fra 3 000 manuskripter i 1715 til rundt 7 600 manuskripter. Den samlingen han bygget opp ble senere grunnlaget for samlingene ved British Museum, i dag British Library.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]