Huldreblomst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Huldreblomst
Huldreblomst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epipogium aphyllum
Norsk(e) navn: huldreblomst
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
:
Nær trua (NT)
Habitat: gammelskog
Utbredelse: Eurasia

Huldreblomst (Epipogium aphyllum) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)

Utseende[rediger | rediger kilde]

Huldreblomst har et svært karakteristisk utseende, hvis du skulle være blant de heldige som får se planta. Den blomstrer nemlig svært sjelden, og den opptrer heller ikke alltid på samme stedet. Den er den mest myteomspunnede orkidéen i Norge, og evnen dens til å dukke opp på forskjellige steder og forsvinne igjen har gitt den huldrenavnet. Huldreblomst må trolig ha en varm og fuktig vår for å i det hele tatt sette blomster.

Når huldreblomsten blomstrer, sender den opp en rødbrun, rundt 20 centimeter lang stengel med noen få blomster på. Disse blomstene er store, gulhvite og hvite med rosa tegninger på. De regnes av mange for å være svært vakre. Huldreblomst har ikke klorofyll, og tar opp næring ved å snylte på andre planter.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Huldreblomst trenger gammelskog for å overleve, det vil si at mange huldreblomstforekomster har blitt utrydda av moderne hogst. Den står ofte fuktig, og litt næringsrikt, men er mest avhengig av kontinuitet. I dag finnes huldreblomst stort sett på bratte steder der lønnsom hogst ikke har vært mulig.

Huldreblomst har en østlig utbredelse, og finnes i Norge spredt på Østlandet, i Trøndelag og Nord-Norge, fra Evje og Hornnes i sør til Tana i nord. Den finnes og i Lærdal og SogndalVestlandet. På grunn av tilknytninga huldreblomst har til gammelskog, er den i dag totalfreda i Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Huldreblomst på Den virtuella floraen

Huldreblom på O-fagspatruljen