Hovinveien (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hovinveien
Hovinveien. Boliger under oppføring på motsatt side for Hasle skole, til erstatning for tidligere næringsbygg. (2013)
Basisdata
NavnHovinveien (154b)
LandNorge
StrøkTøyen, Lille Tøyen, Hovin, Hasle
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1906
NavnebakgrunnHovin-gårdene
TilstøtendeØkernveien, Dronning Ingrids plass, Njåls vei, Bertrand Narvesens vei, Haralds vei, Grenseveien

Kart
Hovinveien
59°55′12″N 10°47′12″Ø

Se pekerside for flere forekomster av Hovinveien.

Hovinveien (1–45, 2–54b) er en vei i bydel Grünerløkka i Oslo. Den går fra Økernveien over Lille Tøyen sør for hagebyen, passerer Grenseveien og går inn over den stort sett ubebygde Teglverkstomta. Fra her og østover lå Hovin-gårdene, som veien er oppkalt etter. Tidligere fortsatte den da også mot det som i dag er Brobekkveien.

Nr 1 er Oslo Lysverkers gamle transformatorstasjon, som kneiser over Tøyenområdet (bygd 1917, arkitekt Thorvald Astrup). Den brukes i dag til diverse kulturformål, blant annet Oslo teatersenter. Bak ligger nr 1b, en nyere erstatning innen strømforsyning. Nr 2 er ei boligblokk fra 1937, opprinnelig for ansatte på trafostasjonen.

Hovinveien krysser så under Gjøvikbanen. Deretter er det på sørsida tre doble skråstilte lamellblokker. På nordsida er Dronning Ingrids plass med Lille Tøyen sykehjem (Hovinveien 6; oppført 1921, arkitekt Andreas Messel).

Videre på nordsida ligger nå et langt stykke Lille Tøyen hageby, der et par oppganger har adresse til Hovinveien. På sørsida er det først en del villaer og flermannsboliger. Disse brukes nå til dels til næringsformål, og skjermer boligene i Njåls vei. På det som tidligere var et friområde, er det i de seinere år (2006–-07) bygd et lavblokkfelt med 193 leiligheter (Tidemannsjordet, adresser til Bertrand Narvesens vei, Scala arkitekter). Så følger Narvesens tidligere kontorblokk og lager, som er blitt ombygd til boliger sammen med et større boligprosjekt på sørsida av veien.

Fram mot Grenseveien ligger på nordsida Hasle skole (Haralds vei 1; bygd 1957–62, arkitekt Fredrik Winsnes) og tre lamellblokker. På sørsida er det en del næringsbygg og en bensinstasjon.

Veien krysser så Grenseveien (rundkjøring) og går på sørsida av det nye bolig- og kjøpesenteret ved Hasle t-banestasjon. Bak her ligger den såkalte Teglverkstomta, der Hovin teglverk tidligere lå. Den er nå ubebygd, men brukes til dels til rigg- og lagerområde. Det foreligger planer om å bygge et idrettsanlegg kombinert med skole her. Byggingen av Teglverkstomta skole startet i 2013.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]