Pølse i brød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hot dog»)
Pølse i brød er en vanlig matrett i barnebursdager i mange vestlige land.

Pølse i brød er hurtigmat som har blitt en viktig matkultur i mange land. Det er blant annet vanlig å spise denne typen mat under feiringen av barnebursdager.

I Mellom-Europa er den tyske stekepølsa, bratwurst, trolig best kjent.

Pølsebrød[rediger | rediger kilde]

Pølsebrød er vanligvis et avlangt mykt brød bakt på hvetemel.

Pølsebrød brukt i en «hotdog»

Alminnelige pølsebrød serveres til kokte eller stekte pølser av ulike slag, og denne retten kalles normalt for «pølse i brød». I brødet kan det være et avlangt snitt som er skåret for å gi plass til en varm pølse. Denne matretten kalles for en hotdog.

Industrielt fremstilte pølsebrød er normalt ferdigskårne. Brødet gjør måltidet mer mettende, fungerer som isolering omkring den varme pølsen og holder eventuelle tilbehør på plass. Den billigste retten i de fleste gatekjøkken er et pølsebrød med sennep og kalles for en kradser.

Brød med et hull i den ene enden hvor den varme pølsen innføres i nesten hele sin lengde, kalles for fransk hotdog-brød.

Krydder og garnityr[rediger | rediger kilde]

En bratwurst med sennep og mye annet tilbehør.

Bruk av sennep som krydder på pølse i brød (såkalt hot dog) ble første gang observert på Verdensutstillingen i St. Louis i 1904, da gul fransk sennep ble introdusert i markedet av R.T. French Company. I dag kjent under varemerket French's.

I Norden er det vanlig å omsette varme pølser på gatekjøkken, bensinstasjoner, kiosker og andre serveringssteder. Variasjoner i serveringen handler ofte om det utvalg av garnityr salgsstedet tilbyr. Vanlig pølsegarnityr er rå løk, stekt løk (sprøstekt eller varm), agurkmix, ketchup, sennep, potetsalat, rekesalat, ost og bacon med mer.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Pølse i vaffel er en sjelden variant, først og fremst kjent fra Mossedistriket.
  • Fransk hot dog (også kjent som monte frank) er en pølse som plasseres i et lofflignende brød som er uthult og varmet opp på en slags stanganordning slik at brødet får en lett sprø overflate. Før pølsen kommer på plass kan pølsebrødet fylles med eksempelvis ketchup, sennep eller annen dressing eller garnityr.
  • Pølse i pinnebrød
  • Kradser er pølsebrød uten pølse, som serveres fra danske pølsevogner
  • Choripán (baguett fylt med grillet chorizo) er en søramerikansk variant som stammer fra Argentina, men som også er utbredt i andre søramerikanske land som Uruguay, Chile og Paraguay.

Norge[rediger | rediger kilde]

Pølse i brød er blitt en viktig matkultur også i norsk matkultur. Det er blant annet vanlig å spise denne typen mat under feiringen av barnebursdager, Sankthans og på 17. mai.

I Norge er wienerpølse og grillpølse de to mest utbredte pølsesortene brukt til pølse i brød. Pølse i brød ble vanlig i Norge på 1950-tallet, og pr. 2016 spises det i Norge 46 000 tonn pølser i året. 17. mai er dagen der det spises mest, og hver nordmann spiser i snitt tre pølser denne dagen.[1] Noen steder i landet er varianten pølse i lompe mer utbredt, her erstattes brødet med en potetlompe. I Bergen kalles pølse i brød for en hotdog.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Du spiser trolig 115 pølser i året» (norsk). Stavanger Aftenblad. 29. februar 2016. Arkivert fra originalen 17. juli 2023. Besøkt 29. mai 2017. 
  2. ^ «– Å trekke gode pølser er en kunst» (norsk). Dagens Næringsliv. 16. mai 2008. Besøkt 1. juni 2017. «I Bergen er fremdeles hot dog det foretrukne navnet på pølse i brød, nesten alltid en grill – som ellers på Vestlandet.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]