Hornblader

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hornblader
Hornblad (Ceratophyllum demersum)
Hornblad (Ceratophyllum demersum)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ceratophyllum
L.
Ceratophyllaceae,
Ceratophyllales
Norsk(e) navn: hornblader,
hornbladfamilien
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: -
Familie: -
Antall arter: 10
Habitat: limnisk
Utbredelse: kosmopolitisk
Delgrupper:

Hornblader er en liten gruppe blomsterplanter på bare om lag ti arter. Hornbladene utgjør trolig én egen gren som er søstergruppe til de tofrøbladete.[1] Gruppen er i Norge representert ved én art, (vanlig) hornblad.

Stammene kan bli 1–3 meter lange. De har ikke røtter i egentlig forstand, men noen ganger utvikler de modifiserte rotaktige blader som de forankrer seg i bunnen med. Blomstene er små, og plantene er sambu.

Hornbladene lever i saktestrømmende elver, dammer og innsjøer i tempererte regioner. De vokser under vann; ofte, men ikke alltid like under vannflaten. Hornbladene tåler ikke tørke.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Hornblader brukes ofte i ferskvannsakvarier fordi de gir god beskyttelse for nyklekket yngel, har en frisk grønnfarge, og produserer mye oksygen hvis de får nok lys.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Oppdelingen av denne slekten i arter er ikke helt klarlagt. Over 30 arter har blitt beskrevet, men mange er sannsynligvis bare varianter av de bredere aksepterte artene. Ceratophyllaceae ble beskrevet av Gray og Ceratophyllales av Bischoff.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Angiosperm Phylogeny Group III (2009). «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III». Botanical Journal of the Linnean Society. 161 (2): 105-121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]