Hornbladslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hornbladslekta
Hornblad (Ceratophyllum demersum)
Nomenklatur
Ceratophyllum
L.
Populærnavn
hornbladslekta
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
OrdenCeratophyllales
FamilieCeratophyllaceae
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: limnisk
Utbredelse: kosmopolitisk
Inndelt i

Hornbladslekta (Ceratophyllum) er en liten gruppe blomsterplanter på bare om lag seks arter. Hornbladene utgjør trolig en egen gren på blomsterplantenes stamtre som er søstergruppen til egentlige tofrøbladete planter.[1] Gruppen er i Norge representert ved én art, (vanlig) hornblad.

Stenglene kan bli 1–3 meter lange og vokser i en ende samtidig som den dør i den andre. De har ikke røtter i egentlig forstand, men noen ganger utvikler de modifiserte rotaktige blader som de forankrer seg i bunnen med. Blomstene er små, og plantene er sambu.

Hornbladene lever i saktestrømmende elver, dammer og innsjøer i de fleste tempererte og tropiske regioner. De vokser under vann, ofte, men ikke alltid like under vannflaten. Hornbladene tåler ikke tørke.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Hornblader brukes ofte i ferskvannsakvarier fordi de gir god beskyttelse for nyklekket yngel, har en frisk grønnfarge, og produserer mye oksygen hvis de får nok lys.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Oppdelingen av denne slekten i arter er ikke helt klarlagt. Over 30 arter har blitt beskrevet, men mange er sannsynligvis bare varianter av de bredere aksepterte artene. Ceratophyllaceae ble beskrevet av Gray og Ceratophyllales av Bischoff.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Angiosperm Phylogeny Group IV (2016). «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV». Botanical Journal of the Linnean Society. 181: 1-20. doi:10.1111/boj.12385. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]