Hornblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hornblad
Nomenklatur
Ceratophyllum demersum
L., 1753
Populærnavn
hornblad
Hører til
hornblader,
blomsterplanter
Økologi
Habitat: limnisk
Utbredelse: Europa, Nord-Amerika og nord i Asia

Hornblad er en vannplante som kan danne store stender. Bladene er stilt i krans. Blomstene sitter i bladhjørnene. Dette er eneste art i gruppen hornblader som vokser vilt i Norge. Den finnes i stillestående eller veldig saktestrømmende vann i dammer og elver med sommertemperaturer på 10-28 °C og høyt innhold av næringsstoffer.

Den slår «rot» i mudder på bunnen, skjønt disse røttene egentlig er modifiserte blader og ikke røtter i ordets rette forstand. Stenglene blir 5-100 cm lange, med flere sideskudd som gjør at et enkelt eksemplar av planten fremstår som en stor, buskete masse. Bladene står i vindinger på seks til tolv; hvert blad er 8-40 mm langt, enkelt eller forgrenet til 2-8 trådaktige segmenter.

Hornblad er sambu, med adskilte hann- og hunnblomster på samme plante. Blomstene er små, 2 mm lange med ett eller flere grønnbrune kronblader. Frukten er en liten, 4-5 mm lang nøtt.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Planten regnes som enkel å holde i akvarium, den er hurtigvoksende og danner gode gjemmesteder for yngel. Den brukes ofte som flytende ferskvannsplante i både kaldtvanns- og tropiske akvarier, men den kan også finne feste i bunnlaget, røtter eller andre objekter i akvariet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]