August Horch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
August Horch
Horch.gif
Født12. oktober 1868
Winningen
Død3. februar 1951 (82 år)
Münchberg
Beskjeftigelse Gründer, ingeniør, racerfører, konstruktør, design engineer
Nasjonalitet Tyskland

Minneplakett i Köln, Tyskland
August Horch (1908)

August Horch (født 12. oktober 1868 i Winningen i Moselle, Frankrike, død 3. februar 1951 i Münchberg) var en tysk ingeniør og grunnlegger av det som i dag er Audi. Han var utdannet i Mittweida.

Han jobbet for Karl Benz fra 1896 før han grunnla A. Horch & Cie den 14. november 1899 i Ehrenfeld i Köln, Tyskland. Den første Horch-bilen ble bygget i 1901. Selskapet ble flyttet til Reichenbach i 1902 og til Zwickau i 1904. Horch forlot selskapet på grunn av en intern konflikt. Det nye selskapet ble hetende Horch Automobil-Werke GmbH, men etter en rettssak fikk ikke Horch tillatelse til å bruke sitt etternavn, da det var et registrert varemerke hos sine tidligere partnere. Horch endret navnet på selskapet til Audi Automobilwerke GmbH (uoffisielt forkortet Audiwerke) in 1910, da «horch!» betyr «hør!» på tysk, og «audi!» var det tilsvarende på latin (derav bl.a. ordet «audio»).

I august 1928 fikk den danske ingeniøren Jørgen Skafte Rasmussen fra DKW aksjemajoritet i Audi Automobilwerke GmbH. I juni 1932 gikk Audi, DKW, Horch og Wanderer sammen for å danne Auto Union. Det nye firmaets logo ble fire sammenhengende ringer (som i dag er brukt som logo for Audi), hvor hver ring representerte de fire selskapene i Auto Union.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]