Homo georgicus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Homo georgicus
Homo georgicus
Homo georgicus
Vitenskapelig(e)
navn
:
'Homo georgicus'
Vekua et. al, 2002
Norsk(e) navn: Georgia-mennesket
Hører til: menneske,
menneskeaper,
aper,
pattedyr
Habitat:
Utbredelse: Kaukasus

Homo georgicus er navnet på en homonid som ble foreslått i 2002 for å beskrive fossile funn av skaller og kjever i Dmanisi, Georgia i 1999 og 2001. Den utdødde hominiden synes å være en mellomting mellom Homo habilis og Homo erectus.[1] Delene av et skjelett ble oppdaget i 2001. Fossilene er rundt 1.8 millioner år gamle. Levningene ble først oppdaget i 1991 av den georgiske vitenskapsmannen David Lordkipanidze, sammen med et internasjonalt team av utgravere. Redskaper og dyrebein ble funnet sammen med levningene.

I begynnelsen trodde vitenskapsmenn at levningene tilhørte Homo ergaster, men forskjellene i størrelse fikk dem til å konkludere med at det dreide seg om en hittil ukjent art, som betraktes som en etterkommer av Homo habilis og forgjengeren til den asiatiske Homo erectus.

Med et hjernevolum på omkring 600 cm³, ble kraniet D2700 datert til å være 1.8 millioner år gammelt. Kraniet var det minste som hittil var oppdaget utenfor Afrika, og med et hjernevolum som bare var halvparten så stort som moderne Homo sapiens ble det oppfattet som det minste inntil oppdagelsen av Homo floresiensis på øyen Flores.

Replika av skalle D2700

Funnene viser en sterk seksuell diformisme, der menn er betydelig større enn kvinner. Dette primitive trekket er mindre fremtredende i de europeiske menneskene Homo antecessor, Homo heidelbergensis og Homo neanderthalensis.

På grunn av hominidens dverg-morfologi, er dens rolle i menneskets utvikling ennå ikke avgjort. Det debatteres blant annet hvorvidt disse hominidene hadde en relativt høy intelligens på tross av sitt lille hjernevolum. Homo georgicus kan ha vært de første hominider som bosatte seg i Europa, rundt 800,000 år før Homo erectus.

Senere ble fire skjeletter funnet. Hjernen og den øvre delen av kroppen var mindre utviklet enn ryggen og de nedre lemmene, noe som sørget for en høy grad av mobilitet. Enkelte forskere betrakter Homo georgicus som en mellomtilstand mellom Australopithecus og Homo erectus.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A. Vekua, D. Lordkipanidze, G. P. Rightmire, J. Agusti, R. Ferring, G. Maisuradze, et al.: «A new skull of early Homo from Dmanisi, Georgia», Science, volume 297, 2002, s. 85-89
  2. ^ The New York Times, John Noble Wilford, 19. september 2007: «New fossils Offer Glance of Human Ancestors»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]