Holmsvannet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Foto: Herman Aasly
Holmsvannet
Revovannet
LandNorge
FylkeVestfold
KommuneTønsberg
Areal 1,66 km²[1]
Høyde 44 moh.[1]
Nedbørfelt 21,85 km²[2]
VassdragAulielva
UtløpStorelva
Posisjon
Kart
Revovannet
59°27′54″N 10°09′58″Ø

Holmsvannet eller Revovannet er en innsjø som ligger på grensa mellom Holmestrand og Tønsberg kommuner i Vestfold fylke. Den nordlige delen av vannet ligger ved gården Holm i Holmestrand, og her brukes navnet Holmsvannet. Den sørlige delen ligger ved gården Revo (eller Revå) i Tønsberg, og vannet kalles da Revovannet her.

Innsjøen har tilsig fra Korssjøen i vest og noen små bekker. Utløpet er på østsiden, der Storelva renner et lite stykke mot nord, før den svinger sørover og renner videre til Aulielva. Det første stykket danner elva kommunegrense mellom Holmestrand og Tønsberg.

På vestsiden stuper terrenget bratt ned i innsjøen, mens det på østsiden er flatere og en del jordbruk. Vannet har høyt innhold av næringssalter og en svært høy biologisk produksjon.[3] Fiskebestandene domineres av karpefisker og gjedde.

Innsjøen er betegnet som en svært viktig lokalitet av typen rik kulturlandskapssjø, med forekomster av flere rødlistede ferskvannsorganismer.[4] Men det er også påvist at arter er forsvunnet fra området. Konkret er den sjeldne og tidligere påviste orkidéen myrflangre blitt borte herfra.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 9. april 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 6. mai 2015
  3. ^ «Vannportalen - Om Aulivassdraget». web.archive.org (norsk). Archived from the original on 2. august 2017. Besøkt 21. juni 2021. 
  4. ^ Kim Abel: Kartlegging av naturtyper. Verdisetting av biologisk mangfold i Re kommune, Siste sjanse notat 2005-4[død lenke]
  5. ^ «Even Woldstad Hansen: Forslag til handlingsplan for myrflangre Epipactis palustris (L.) Cranz 2011-2015» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2. august 2017. Besøkt 27. april 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]