Scandic Holmenkollen Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Holmenkollen Park Hotel Rica»)
Scandic Holmenkollen Park
Beliggenhet
LandNorge
StrøkHolmenkollen
OmrådeVestre Aker
StedOslo
Historiske fakta
FormålHotell
Eier(e)Scandic Hotels
ArkitektBalthazar Lange
StilretningArt nouveau
Kart
Holmenkollen Park Hotel Rica
59°57′46″N 10°39′48″Ø

Scandic Holmenkollen Park er et kurs- og konferansehotell i Holmenkollen i bydel Vestre Aker i Oslo.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Holmenkollen Turisthotel åpner[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1800-tallet drev kirurgen Ingebrigt Christian Holm (spesialist på lungelidelser) sin legepraksis i Kristiania (Oslo). Han var en mann som tidlig så behovet for rekreasjon.

Dr. Holm hadde en visjon om å åpne Holmenkollen og Voksenkollen for Oslos befolkning og i 1890 sto Holmenkollen Turisthotel klart. Dette ble raskt et godt besøkt utfluktsmål blant Oslobefolkningen, og det meste av hotellets areal ble brukt til kafeer og restauranter. Til slutt var det bare plass til 15 overnattingsgjester. Dette lå ikke i planene i utgangspunktet, så dr. Holm startet da byggeprosessen av et sanatorium like ved hotellet.

Det første sanatoriet[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1891 åpnet sanatoriet som var beregnet på folk som led av forskjellige plager, men ikke tuberkulose og andre smittsomme sykdommer. På folkemunne sies det bl. annet at det var de fine fruer av Kristiania som benyttet seg av dette sanatoriet. Da Holmenkollbakken ble anlagt i 1892 økte etterspørselen, og dette sanatoriet ble raskt for lite.

Dragebygget[rediger | rediger kilde]

Etter tegninger av Balthazar Lange ble det bygget et nytt og større sanatorium 100 m lenger oppe som sto ferdig i 1894. Sanatoriet ble bygget i dragestil, en byggekunst som var utbredt en kort periode rundt århundreskiftet. Dette bygget kalles «Dragebygget», og er senere blitt en del av Scandic Holmenkollen Park.

Brannen i 1895[rediger | rediger kilde]

Fem år etter at Holmenkollen Turisthotell åpnet, brant det ned til grunnen. Brannårsaken er fortsatt uviss, men man tror at det var et levende lys som startet brannen. Kort tid etter startet prosessen med å bygge opp hotellet igjen, denne gangen dobbelt så stort og enda mer utsmykket enn det første. På dette tidspunktet åpnet også Holmenkollbanen, og ved endestasjonen (som den gang var Besserud stasjon) sto det vognmenn med kalesjevogn for å frakte gjestene opp det siste veistykket. Hotellet hadde rike treskjærerarbeider og tallrike verandaer.

Brannen i 1914[rediger | rediger kilde]

Natt til 10. juli 1914 slo lynet slo ned i Holmenkollen Turisthotell. I løpet av 2 timer var tømmerbygningen brent ned. I stedet for å bygge hotellet opp igjen, ble virksomheten flyttet til sanatoriet hundre meter lengre opp, som «Holmenkollen Turisthotell og Sanatorium».

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Holmenkollen Turisthotell og Sanatorium fungerte som hotell frem til 2. verdenskrig, og ble da konfiskert av tyskerne som brukte hotellet frem til krigens slutt. I løpet av krigsårene fikk bygget hard medfart, og det ble gjennomført en omfattende restaurering og modernisering i etterkant. Hotellet åpnet på nytt dørene i 1948 med navnet "Holmenkollen Turisthotell".

Fra 1970 og utover ble hotellet også benyttet av Northern European Management Institute (NEMI) til kursvirksomhet for etterutdanning på ledernivå.

Hotellet har siden den gang gjennomgått en rekke omfattende moderniseringer og utbygginger. Den første utbyggingen skjedde i 1982. «Holmenkollen Park Hotel Rica» åpnet dørene med 192 rom i fire nye fløyer til Ski-VM 1982 i Holmenkollen. Dragebygget ble da gjort om fra hotellværelser til møte- og selskapslokaler. Videre ble det bygget et moderne konferansesenter i 1991, tegnet av arkitekt Gabriel Finne. Til Ski-VM 2011 ble den siste fløyen bygget. Hotellet har i dag 336 rom.

Hotellet ble omprofilert fra Ricahotell til Scandichotell i 2014 etter at Scandic Hotels kjøpte Rica Hotels.[1]

«De Fem Stuer»[rediger | rediger kilde]

I «Dragebygget», det vil si det opprinnelige sanatoriet fra 1894, lå i flere tiår restauranten «De Fem Stuer». Hotellet var stengt for renovering på begynnelsen av 2020-tallet, og Dragebygget ble da bygget om og «De Fem Stuer» ble ominnredet og tatt ut av det nye restaurantkonseptet.[2] «De Fem Stuer» hadde navn etter ulike historisk sentrale personer. I tillegg hadde et sjette lokale i bygget fått status som «stue»:

  1. Oscarstuen: dette var den første og største av stuene. Stuen var oppkalt etter Kong Oscar II (1829–1907), som var Norges siste felles konge med Sverige før unionsoppløsningen i 1905.
  2. Christian Michelsen: han var jurist og reder fra Bergen, men Christian Michelsen var bedre kjent som Norges første statsminister fra 1905 til 1907. Dette rommet var den gamle baren i Holmenkollen Turisthotell, og det hang flere fotografier fra unionsoppløsningen på veggene der.
  3. Munthestuen: denne stuen hadde navn etter maleren Gerhard Munthe (1849-1929). Han malte i nasjonalromantisk stil, og i stuen som bar hans navn hang et maleri med motiv fra Ål i Hallingdal malt av Munthe, samt en billedvev etter en av hans kartonger.
  4. Gamlestuen var den av stuene som i størst grad var bevart slik den opprinnelig var innredet. Stuen var dominert av en klebersteinspeis fra 1894. Denne stuen ble i sin tid brukt som salong med servering til hotellets gjester, og lå i forbindelse med resepsjonen.
  5. Diriks: i denne stuen hang et maleri utført av Karl Edvard Diriks (1814–1895); motivet var hentet fra nord i Nordmarka. Diriks hadde kallenavnet «vindens maler».
  6. Grevens Utsikt var navnet som var satt på den sjette stuen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Her blir Rica til Scandic Arkivert 17. april 2015 hos Wayback Machine.. hotellmagasinet.no (10. september 2014)
  2. ^ «Landemerkets bistro når ikke helt opp (+)». www.dn.no (norsk). Dagens Næringsliv. 25. november 2022. Besøkt 9. desember 2023. «Nå er Holmenkollen Park Hotel pusset opp for en kvart milliard, etter flere år som et innpakket Christo-kunstverk, men De Fem Stuer er historie.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]