Hopp til innhold

Holloway (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holloway
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktIslington
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerN7
Retningsnummer020
Befolkning14 983 (2011)
Høyde o.h.45 meter
Kart
Holloway
51°33′25″N 0°07′02″V

Holloway er et indre byområde i distriktet Islington i London, på begge sider av hovedvegen Holloway Road, som er en del av A1 mellom London og Edinburgh. Holloway kan deles i tre områder, fra sør til nord: Archway (Upper Holloway); Nag’s Head; og Lower Holloway. Det ligger 5,3 km fra Charing Cross. I sentrum av Holloway er handelsstrøket Nag's Head som ligger mellom boligstrøkene Upper Holloway og Lower Holloway. Området er preget av et meget flerkulturell befolkning og her er også fotballklubben Arsenal FC. I henhold til folketellingen i 2011 har Holloway en befolkning på 14 983 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Islington Central Library på Holloway Road

Området har navn etter Holloway Road, en gammel veg som allerede i romertida var en hovedveg mellom Londinium og Skottland. Vegen ble seinere brukt til å drive krøtterflokker langs på veg til markedet i Smithfield, slik at den etter hvert danna en dyp hulveg.

Fram til 1800-tallet var Holloway et jordbruksområde, men ble utbygd i siste halvdel av århundret med Londons ekspansjon og anlegg av nye forstadsbaner, hovedsakelig med enkle rekkehus av tegl. Lengre nord, ved Highgate Hill og Crouch Hill, kom det opp boliger av en vesentlig høyere standard for middelklassen. De nye forstadbanene gjorde det mulig å bo lengre ut enn tidligere og pendle til London.

Fengselet Holloway Prison ble åpnet i 1852 på stedet som tidligere hadde blitt benyttet som gravplass for døde av kolera. Fengselet ble begrenset til et rent kvinnefengsel i 1903.[1]

Holloway tilhører stadig de fattigere områdene av Islington, men de siste åras utvikling peker i retning av stigende boligpriser og tilflytting av velstående familier, særlig i det bevaringsverdige området Mercers Road / Tavistock Terrace. Holloway er ellers kjent for kvinnefengselet Holloway Prison i Parkhurst Road, bygd i 1852. I 2006 flyttet Arsenal FC sitt stadionanlegg fra Highbury til Ashburton Grove i Holloway. Det nye Emirates Stadium har sitteplass for 60 000 og er Londons tredje største.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Holloway, Islington», Hidden London