Hodepine knyttet til bruk eller avsluttet bruk av ulike substanser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Dagen derpå, selvportræt»,
Christian Krogh, 1883 (olje på panel)

Hodepine knyttet til bruk eller avsluttet bruk av ulike substanser tilhører gruppen med sekundære hodepiner (ICHD gruppe 8) og inkluderer tre undergrupper, hver med flere former. Dette er hodepiner som også er kjent som bakrus og medikamentoverforbrukshodepine, en type sekundær hodepine forårsaket av abstinenser, som følge av medikamentoverforbruk. Tilstanden utgjør ifølge klassifiseringsverktøyet til International Headache Society (IHS), ICHD-3, gruppe 8 i del 2 av gjeldende ICHD.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Sekundære hodepiner er synonym med del 2 og består i henhold til ICHD-3 av åtte grupper (gruppene 5–12). Dette er lidelser der hodesmerten i seg selv er sekundær til andre lidelser, for eksempel en tumor, blødning eller en annen skade.[1]

Treliste

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hodesmertene forårsakes av en eller annen substans. Denne hodepineformen er som regel til stede daglig, fra morgenen av og gjerne hele dagen. Intensiviteten varierer. Smertene, som ofte blir beskrevet om et bånd rundt pannen og begge tinningene, og kan bli kjent i hele hodet. Pasienten er rammet av hodepine flere dager i uken. Hodepinen blir ikke sjelden ledsaget av svimmelhet, kvalme, rastløshet, irritabilitet, konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse, depresjon samt søvnmangel. Ikke sjelden er det hodepinen som gjør at pasienten oppsøker legen, ettersom medisinen ikke virker så godt som tidligere.

De som er rammet av denne hodepineformen anvender gjerne smertestillende medikamenter eller hodepinemedisiner daglig. Hodepinen blir forverret, hvis en slutter å anvende medikamentene.

Det er ukjent hvor ofte medikamenterelatert hodepine forekommer. Det blir imidlertid antatt at fire prosent av samtlige hodepinepasienter anvender for mye medikamenter, slik at de befinner seg i faresonen med hensyn til å utvikle denne hodepinetypen.

Tilstanden er mest vanlig blant pasienter som har migrene eller spenningshodepine og bruker symptomdempende medikamenter annenhver dag eller hyppigere i flere måneder. De aktuelle preparatene som brukes kan være både reseptfrie og reseptbelagte, slik som kodein, fenazon, ergotamin, paracetamol og acetylsalisylsyre. Faren synes imidlertid å være størst når en anvender kombinasjonspreparater, men også hyppig anvendelse av nyere medikamenter, som for eksempel triptaner, kan forårsaker MOH.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arnold, M. (2018). Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia, 38(1), 1-211. DOI: 10.1177/0333102417738202 PMID 29368949.