Hjerleid skole og håndverksenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skigard på Hjerleid i 2016. Fotograf: Roede.

Hjerleid skole og håndverksenter, tidligere kalt Hjerleids Husflidsskole og annet, er et kultursenter og en friskoleHjerleidDovre i Innlandet fylke som blant annet gir opplæring i treskjæring, smiing og andre tradisjonshåndverk. Senteret omfatter Handverksskolen, som gir utdanning for treskjærere, Senter for bygdekultur, som er et kurs- og kompetansesenter innenfor tre og håndverk, Dovre Handverksenter og flere små selvstendige bedrifter. Eiere er stiftelsen Norsk Kulturarv og Studieforbundet kultur og tradisjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hjerleidske husflidskole ble grunnlagt under navnet «Håndgjerningsskole for gutter» av malermester Halldor Hjerleid (1821–1888) og kona Randine i 1886.[1] Skolen utdanna snekkere, skomakere og etter hvert også flere andre typer håndverkere. Samme år som skolen starta opp, hadde Kunstindustrimuseet i Kristiania oppretta treskjærerskole på Lesja med Hans Larsen Lindsø (1843–1925) som lærer.[2] Treskjærerskolen flytta året etter til Dovre, og de to skolene ble formelt slått sammen 1903[3] med Lindsø som lærer i treskjæring.[2] Husflidsskolen fikk ny skolebygning i 1929, ble yrkesskole fra 1948 og videre bygd ut på 1950-tallet.[4] Undervisninga pågikk fra 1930 til 1970 da alt ble flytta til det som seinere ble kalt Hjerleid videregående skole.

Hjerleidutstillinga var en årviss elevutstilling som første gang ble arrangert i 1903.[5][6]

Skolen var del av Nord-Gudbrandsdal videregående skole inntil høsten 2015, da den videregående opplæringa på Hjerleid ble flytta til Dombås.[7]

Frimerkedesigneren Sverre Morken var treskjærerelev ved Hjerleid før han begynte på bokkunstlinja ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Også dyreskulptøren Bjørn Sørvang Hansen har utdanning fra skolen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata