Hopp til innhold

Hjerleid skole og håndverksenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skigard på Hjerleid i 2016. Fotograf: Roede.

Hjerleid skole og håndverksenter, tidligere kalt Hjerleids Husflidsskole og annet, er et kultursenter og en friskoleHjerleidDovre i Innlandet fylke som blant annet gir opplæring i treskjæring, smiing og andre tradisjonshåndverk. Senteret omfatter Handverksskolen, som gir utdanning for treskjærere, Senter for bygdekultur, som er et kurs- og kompetansesenter innenfor tre og håndverk, Dovre Handverksenter og flere små selvstendige bedrifter. Eiere er stiftelsen Norsk Kulturarv og Studieforbundet kultur og tradisjon.

Hjerleidske husflidskole ble grunnlagt under navnet «Håndgjerningsskole for gutter» av malermester Halldor Hjerleid (1821–1888) og kona Randine i 1886.[1] Skolen utdanna snekkere, skomakere og etter hvert også flere andre typer håndverkere. Samme år som skolen starta opp, hadde Kunstindustrimuseet i Kristiania oppretta treskjærerskole på Lesja med Hans Larsen Lindsø (1843–1925) som lærer.[2] Treskjærerskolen flytta året etter til Dovre, og de to skolene ble formelt slått sammen 1903[3] med Lindsø som lærer i treskjæring.[2] Husflidsskolen fikk ny skolebygning i 1929, ble yrkesskole fra 1948 og videre bygd ut på 1950-tallet.[4] Undervisninga pågikk fra 1930 til 1970 da alt ble flytta til det som seinere ble kalt Hjerleid videregående skole.

Hjerleidutstillinga var en årviss elevutstilling som første gang ble arrangert i 1903.[5][6]

Skolen var del av Nord-Gudbrandsdal videregående skole inntil høsten 2015, da den videregående opplæringa på Hjerleid ble flytta til Dombås.[7]

Frimerkedesigneren Sverre Morken var treskjærerelev ved Hjerleid før han begynte på bokkunstlinja ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Også dyreskulptøren Bjørn Sørvang Hansen har utdanning fra skolen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata