Hjemmebrygging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et fat for lagring eller modning av øl.

Hjemmebrygging er brygging av eget øl eller egen vinhobbybasis.

Innledning[rediger | rediger kilde]

Brygging av eget øl er en urgammel tradisjon i Norge som strekker seg tilbake til førhistorisk tid. Bøndene i Norge brygget såkalt maltøl av eget korn helt fram til moderne tid, og mange steder på bygdene i Norge brygges det fortsatt tradisjonsøl etter gamle metoder og med gamle ingredienser.[1] De siste tiårene har moderne hjemmebrygging etter utenlandsk forbilde blitt veldig populært i Norge, og delvis fortrengt de gamle tradisjonene.

Restriksjoner[rediger | rediger kilde]

Siden 1999, da Ølloven av 1912 ble opphevet, har det i Norge vært lov å tilvirke øl til eget bruk uten å måtte lage maltet selv[2]. Så lenge det ikke er noen penger eller kommersiell handel involvert har man også lov til å gi bort så mye man vil[trenger referanse]. For å kunne selge ølet, i egen virksomhet, må man søke kommunen om tillatelse, og da må man på forhånd ha salgs- og/eller skjenkeløyve.[3] For å kunne levere til salg i butikker og restauranter behøver man statlig bevilling. For å få innvilget søknad om bevilling kreves bl.a. sikkerhet for oppfyllelse av krav på alkoholavgift, at varelageret er tilfredsstillende sikret og at bevillingshaver ikke driver annen virksomhet som er uforenlig med tilvirkning av alkoholholdig drikk.[4]

Destillering er ikke tillatt etter norsk lov under alkoholloven.[5] Noen mindre unntak til denne regelen finnes dog, som f.eks. frysedestillering, hvor en destillerer via å fryse øl og skiller den konsentrerte løsningen fra det fryste vannet er lov, gitt at det resulterende ølet er under 22 %.[6]

Ingredienser i øl[rediger | rediger kilde]

De vanligste ingrediensene i øl er maltet (delvis spiret) bygg, humle, gjær og vann.

I eldre norsk tradisjonbrygging har mange bryggere brukt einerkvister til å sette smak på ølet, kalt einerlåg.[7] Avhengig av hva slags smaksprofil man ønsker i et øl, er det også vanlig å tilsette ulike krydder, frukt og bær.

Lagring[rediger | rediger kilde]

Mange hjemmebryggere foretrekker å lagre ølet sitt på fat når det modnes, noe som gjør det mye lettere å tappe seg et glass uten å åpne en hel flaske. Et vanlig fat å lagre på er Corneliusfat, som vanligvis rommer 19 liter.

Ellers er det også mange som lagrer på både vanlige ølflasker, 1 liters og 1,5 liters flasker.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Norbrygg (Norsk Hjemmebryggerforening) arrangerer NM i ølbrygging hvert år, i tillegg til en egen konkurranse for juleøl. De beste tre brygg i NM i hjemmebrygging deltar vanligvis i Skandinavisk Mesterskap i hjemmebrygging i Danmark påfølgende måned, hvor de konkurrerer med innsendt øl fra Sverige og Danmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gårdsøl - det norske ølet, Lars Marius Garshol, Cappelen Damm, 2016.
  2. ^ «Regjeringen.no - Opphevelse av ølloven og endring i alkoholloven». Besøkt 30.04.2015. 
  3. ^ Lovdata, om skjenkebevilling av alkohol
  4. ^ Lovdata, om Tilvirkningsbevilling
  5. ^ «Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven) - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 31. juli 2023. 
  6. ^ «Lovmessigheter rundt hjemmebrygging». Norbrygg. Besøkt 31. juli 2023. 
  7. ^ Gårdsøl - det norske ølet, Lars Marius Garshol, Cappelen Damm, 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norbrygg Norsk hjemmebryggerforening med mange artikler og aktivt forum


Denne drikkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.