Hjemmebrygging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et fat for lagring eller modning av øl.

Hjemmebrygging er brygging av eget øl eller egen vinhobbybasis.

Innledning[rediger | rediger kilde]

Hjemmebrygging av øl er en tradisjon som går tilbake i lang tid. Tradisjonsrike fremgangsmåter med melting av bygg benyttes enda visse steder på Vestlandet og i Trøndelag, mens moderne hjemmebrygging har blitt populær i USA og spredt seg over verden i de siste tiårene.

Det er forbausende enkelt å brygge godt øl hjemme. Man trenger lite utstyr til å komme igang med, men som med mange andre hobbyer kan man gjøre hjemmebrygging så komplekst og dyrt som lommeboken tillater. Når man kun tar kostnaden for råvarer i betraktning kan man likevel regne med å få fremstilt øl av høy kvalitet for under 5 kr per liter.

Restriksjoner[rediger | rediger kilde]

Siden 1999, da Ølloven av 1912 ble opphevet, har det i Norge vært lov å tilvirke øl til eget bruk[1]. Så lenge det ikke er noen penger eller kommersiell handel involvert har man også lov til å gi bort så mye man vil[trenger referanse]. For å kunne selge ølet, i egen virksomhet, må man søke kommunen om tillatelse, og da må man på forhånd ha salgs- og/eller skjenkeløyve.[2] For å kunne levere til salg i butikker og restauranter behøver man statlig bevilling. For å få innvilget søknad om bevilling kreves bl.a. sikkerhet for oppfyllelse av krav på alkoholavgift, at varelageret er tilfredsstillende sikret og at bevillingshaver ikke driver annen virksomhet som er uforenlig med tilvirkning av alkoholholdig drikk.[3]

Ingredienser i øl[rediger | rediger kilde]

De vanligste ingrediensene i øl er malt (delvis spiret), humle, gjær og vann. Avhengig av hva slags smaksprofil man ønsker i et øl, er det også vanlig å tilsette ulike krydder, frukt og bær.

Hvis man ikke ettergjærer på flaske ved å tilsette en liten mengde sukker i flasken, kan man tilsette kullsyre ved å sette på CO2 under et trykk på ca. 1-2 bar.

Lagring[rediger | rediger kilde]

Mange hjemmebryggere foretrekker å lagre ølet sitt på fat når det modnes, noe som gjør det mye lettere å tappe seg et glass uten å åpne en hel flaske. Et vanlig fat å lagre på er Corneliusfat, som vanligvis rommer 19 liter.

Ellers er det også mange som lagrer på både vanlige ølflasker, 1 liters og 1,5 liters flasker.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Norbrygg (Norsk Hjemmebryggerforening) arrangerer NM i ølbrygging hvert år, i tillegg til en egen konkurranse for juleøl. De beste tre brygg i NM i hjemmebrygging deltar vanligvis i Skandinavisk Mesterskap i hjemmebrygging i Danmark påfølgende måned, hvor de konkurrerer med innsendt øl fra Sverige og Danmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norbrygg Norsk hjemmebryggerforening med mange artikler og aktivt forum


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.