Hjellegjerde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjellegjerde AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer933 853 101
BransjeMøbelproduksjon, markedsføring
Etablert1941
Morselskap Interstil Holding AS
Datterselskap Hjellegjerde Asia Co Ltd
Hjellegjerde Baltija Uab
Hjellegjerde Europe GmbH
Fjords Usa Inc
Hjellegjerde France Sarl
Hovedkontor Sandnes
LandNorge
Produkt(er) Sittemøbler
Styreleder Hans A. Eide
Adm. dir. Roar Høiland
Antall ansatte400+ (2012)[1]
ASA: 6-10
Nettsted www.hjellegjerde.no

Hjellegjerde er et norsk selskap innen møbelproduksjon. Selskapet var børsnotert i perioden mellom 1997 og 2010 som Hjellegjerde ASA, og konsernet hadde i denne perioden flere datterselskap; Hjellegjerde Møbler AS, Hjellegjerde AS og Hove AS. Disse norske selskapene er nå fusjonert i hovedselskapet Hjellegjerde. Selskapet eier produksjonsselskap i Litauen (Hjellegjerde Baltjia) og Thailand (Hjellegjerde Asia Co Ltd).

Historie[rediger | rediger kilde]

Hjellegjerde møbler ble etablert i 1941 av brødrene Otto og Mindor Hjellegjerde i bygden Sykkylven i Møre og Romsdal. Bedriften startet med møbelproduksjon i kjelleren hjemme hos Otto og Henny Hjellegjerde. I 1946 ble også den tredje broren Ingvald Hjellegjerde med i firmaet.

Bedriften har opplevd to branner, den største av disse i 1981, der halvparten av fabrikken, ca. 4500 gikk tapt. Et helt livsverk gikk opp i røyk, men andre generasjon sammen med de ansatte klarte å rydde opp igjen etter brannen og få produksjonen i gang igjen. Allerede måneden etter var produksjonen i gang igjen. I 1981 åpnet fabrikken en ny og moderne bygning.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

Siden starten i 1941 vokste Hjellegjerde fra å være en liten familiebedrift til å bli et stort, børsnotert konsern med markedspredning over tre kontinenter; Europa, USA og Asia.

Selskapet har i løpet av 2000-tallet omstrukturert produksjonen og verdikjeden for øvrig. Dette har kommet som en konsekvens av markedsutviklingen internasjonalt, og mulighetene som selskapets produksjonsanlegg i Litauen og Thailand innbyr til. Selskapets utviklingsavdeling er fremdeles basert i Sykkylven.

Høsten 2010 overtok Stavangerselskapet Interstil AS aksjene i det børsnoterte selskapet og tok selskapet av børs. Eierskapet til Hjellegjerde ligger idag i holdingselskapet Interstil Holding AS

Selskapets tidligere fabrikkeiendom i Sykkylven eies nå av Hjellegjerde Eiendom AS, og det er nå Hjellegjerde Næringseiendom som samler leietagere i lokalene.

Varemerker[rediger | rediger kilde]

  • Hjellegjerde® er felles varemerke for alle møbler produsert av konsernet.
  • Fjords® ble lansert i januar 2006. Navnet fungerer som samlende markedsnavn for selskapets internasjonale program for funksjonsmøbler.

Det nye stolkonseptet Fjords® MotionConcept® ble lansert i 2013

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]