Himmelseng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Himmel- eller stolpeseng fra omkring 1500 i slottet Château de Blois i Loir-et-Cher i Frankrike. Senga har forgylte utskjæringer og gulvfliser med monogrammet til kong Henrik IV av Frankrike.
Miniatyrmaleri som viser fødselen til Ludvig VIII av Frankrike (1187–1226) i seng med baldakin.
Himmelseng som har tilhørt admiral Horatio Nelson (1758–1805).
Moderne himmelseng fra 1968.

En himmelseng er en type seng med tak eller panel, kalt «himmel», gjerne holdt oppe med fire vertikale stolper – én plassert i hvert hjørne. Disse sengene har historisk blitt brukt for å vise velstand.[1]

Himmelsenger har eksistert siden middelalderen, men ble utbredt blant byborgerne på 1600-tallet, i barokken. Den hollandske renessansesengen – et design som påvirket norske sangere utforming i nyere tid – hadde hjørnestolper med kronlister festet øverst.[2] Vangene var videre delt opp i felter, noe som var vanlig i europeisk sengedesign. Ofte kunne draperte forheng festes, og utseende og dekor var viktig. Stilarter som rokokkoen, barokken og klassisismen påvirket alle dekorasjonene og utformingene på sengene.

Himmelsenger i Norge[rediger | rediger kilde]

Skap-seng i stuebygningen fra Øver Engum på Eiktunet som er del av Mjøsmuseet på Gjøvik.

Himmelsengen ble utbredt i norske bygdestrøk. Til og med i de mest avlukkede bygdene som Setesdal ble himmelsenger populært så tidlig som på 1700-tallet. Disse var ofte formet i en renessansestil. Slike senger ble brukt i Norge så sent som på 1800-tallet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fourposterbed.co.uk Arkivert 7. juli 2015 hos Wayback Machine. Besøkt 2. august 2015
  2. ^ a b Gjerdi, Trond. (2009, 14. februar). Himmelseng. I Store norske leksikon. Hentet 2. august 2015 fra https://snl.no/himmelseng.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]