Himmelbrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Del av et engelsk himmelbrev (Letter from Heaven) fra 1700-tallet. Himmelbrev var personlige brev sendt direkte fra Gud eller Jesus med formaninger og løfter og spredt i mange kopier.
Himmelbrev trykt ved Thieles boktrykkeri i København i 1770 og solgt i Norge. Brevet ble funnet på Voss og tilhører nå samlingen til Bergen Museum.
Himmelbrev trykt og forlagt av Sivert Aarflot i hans trykkeri i Volda 1817

Himmelbrev er et brev som ifølge folketroen er skrevet av Jesus eller Gud og påstås å være falt ned fra himmelen eller sendt med en engel.[1] Himmelbrev har eksistert siden tidlig kristen tid som en folkereligiøs tekstsjanger som ble spredt i kopier fram til inn på 1800-tallet. Originalbrevene er angivelig skrevet til konkrete personer, men inneholder gjerne en generell moralsk appell til menneskene og løfter om lykke dersom en følger Guds befaling.

Bakgrunn, form, innhold og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Himmelbrevenes opprinnelse går tilbake til tidlig middelalder og apokryfe skrifter.[2] I 584 blir det omtalt et brev som gir seg ut for å være skrevet av Kristus selv og sendt til jorda med et budskap om blant annet å holde hviledagen hellig.[2] Teologen og biskopen Licinianus kalte brevet «Djevelens påfunn», men mange trodde det var ekte.[2] Særlig skal flagellantene, selvpiskerne på 1200- og 1300-tallet, ha vært ivrige etter å spre himmelbrev som innskjerpet læren om å helligholde sabbaten.[2]

Seinere himmelbrev har ofte omtrent samme form og innhold. De er stilet til en navngitt person og har et budskap som må gjøres kjent. Ofte handler det om konkrete synder, for eksempel nettopp brudd på helligdagsbudet.[3] Brevene kan mane til omvendelse og true med Guds straff, men lover også velsignelse og salighet til den angrende, botferdige eieren av brevet og den som sprer innholdet videre.[3][4]

Brevene ble kopiert og brukt som en slags lykkeamuletter. De ble skrevet av for hånd eller utgitt som skillingstrykk og kistebrev, det vil si billige ettbladstrykk som ble limt som dekor på innsida av kistelokk eller hengt opp på veggen. I Norge ble det trykt, solgt[4] og spredt mange himmelbrev[3] til langt inn på 1800-tallet.

De personlige himmelbrevene og deres forsikringer om lykke for alle som følger oppfordringene, kan likne på moderne kjedebrev der det loves store gevinster og annet dersom kjeden ikke blir brutt.

Himmelbrev av kjente forfattere[rediger | rediger kilde]

Begrepet og ordet «himmelbrev» er også brukt av kjente forfattere i artikler, dikt og andre tekster. I Knut Hamsuns diktsamling Det vilde Kor fra 1904 finnes «Himmelbrev til Byron» som er adressert til den avdøde engelske poeten Lord Byron, et av Hamsuns forbilder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kistebrev, populære ettbladstrykk med moralsk eller underholdende innhold
  • Kjedebrev, brev som stadig blir sendt videre og lover mottageren stor gevinst hvis «kjeden» ikke blir brutt
  • Avlatsbrev, brev på at en har fått avlat, det vil si kjøpt seg fri fra kirkelig straff

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]