Hopp til innhold

Hill+Knowlton Strategies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hill & Knowlton»)
Hill+Knowlton Strategies
Org.formAksjeselskap
BransjeInformasjon og samfunnskontakt
Etablert1927 (Cleveland)
Eier(e)WPP
MorselskapWPP
HovedkontorNew York
LandUSA
Grunnlegger(e)John W. Hill
Adm.dir.Jack Martin
Nettstedwww.hkstrategies.com (en)
Kart
Hill & Knowlton
40°45′21″N 73°58′12″V
Gambit Hill & Knowltons tidligere lokaler i Oslo.

Hill & Knowlton er verdens eldste PR-byrå, børsnotert i USA og Storbritannia. Det eies av britiske WPP Group. Selskapet ble grunnlagt av journalisten John F. Hill fra Cleveland, Ohio i 1927, og ble i 1930-årene etablert i New York av Hill og bankforbindelsen Donald Knowlton. I 2011 fusjonerte Hill & Knowlton med Public Strategies under navnet Hill+Knowlton Strategies. Hill+Knowlton Strategies har 83 kontorer i 40 land.

Morselskapet Hill+Knowlton Strategies driver blant annet utstrakt kriserådgivning. og var forøvrig global kommunikasjonsrådgiver for Sommer-OL 2008 i Beijing. Internasjonalt ledes Hill+Knowlton Strategies av Jack Martin. I Washington, DC driver Hill & Knowlton politisk rådgivning under merkenavnet Wexler & Walker.

Internasjonalt har Hill+Knowlton har vært involvert i en rekke kontroverser. I perioden 1953-1968 arbeidet de for tobakksindustrien, og spredde aktivt tvil om sammenhengen mellom røyking og kreft i befolkningen, tross god vitenskapelig dokumentasjon på korrelasjon.[1]

I 1990, i opptakten til Gulfkrigen, var H+K involvert i vitnemålet til den påståtte sykepleieren Nayirah, framført foran den amerikanske kongressen. Hun påstod å ha bevitnet at Irakiske soldater myrdet hundrevis av prematurt fødte barn på et sykehus i Kuwait, en historie som ble viktig for å øke støtten til krigen og som ved flere anledninger ble nevnt av president George H.W. Bush.[2] Historien viste seg å være usann, og kvinnen var ikke sykepleier, men datteren av Kuwaits ambassadør. H+Ks oppdragsgiver var organisasjonen «Citizens for a Free Kuwait», som var betalt og kontrollert av regjeringen i Kuwait.[3]

I 2006 høstet de kritikk for å rådgi regimet på Maldivene, som på samme tid undertrykte og fengslet opposisjonelle. Liknende kritikk har kommet for oppdrag for Tyrkia og Indonesia.[4]

Siden 2009 har H+K hatt America’s Natural Gas Alliance som kunde, i hovedsak har de søkt å skape tvil rundt påståtte miljøkonsekvenser av hydraulisk oppsprekking, såkalt fracking.[trenger referanse]

I Norge har Hill+Knowlton kontorer i Oslo og Stavanger, og har om lag 75 ansatte. Daglig leder er nå Henrik Halvorsen. Hill+Knowlton kjøpte det norske PR-byået Gambit i 2002. Gambit ble startet av Lars Erik Grønntun, Frank Rossavik og Odd-Magnar Brubæk høsten 1994 / vinteren 1995. I mars 2022 endret selskapet navn fra Gambit Hill+Knowlton til Hill+Knowlton Norge.

Hill+Knowlton er medlem av Abelias forum for kommunikasjonsbyråer (tidl. Norske informasjonsrådgivere (NIR). Selskapet har avdelinger for samfunnskommunikasjon, selskapskommunikasjon og markedskommunikasjon.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Richard W. Pollay, Propaganda, Puffing and the Public Interest, Public Relations Review, bind XVI, nr. 3, høsten 1990.
  2. ^ John R. MacArthur, Remember Nayirah, Witness for Kuwait?, kommentar i New York Times, A17, 6. januar 1992.
  3. ^ Stauber, John; Rampton, Sheldon (1995). How PR Sold the War in the Persian Gulf. Toxic Sludge Is Good For You: Lies, Damn Lies and the Public Relations Industry. Common Courage Press. ISBN 1-56751-060-4.
  4. ^ Goodell, Jeffrey (9 September 1990). What Hill & Knowlton Can Do for You, (And What It Couldn't Do for Itself). New York Times. Besøkt 10. januar 2011.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]