Hill+Knowlton Strategies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hill & Knowlton»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hill+Knowlton Strategies
Hill+Knowlton Strategies.svg
Org.formAksjeselskap
BransjeInformasjon og samfunnskontakt
Etablert1927
Eier(e) WPPRediger på Wikidata
Morselskap WPPRediger på Wikidata
Hovedkontor New York CityRediger på Wikidata
LandUSA
Grunnlegger(e)John W. Hill
Adm. dir. Jack MartinRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted (en)
Kart
Hill & Knowlton
40°45′21″N 73°58′12″V
Gambit Hill & Knowltons tidligere lokaler i Oslo.

Hill & Knowlton er verdens eldste PR-byrå, børsnotert i USA og Storbritannia. Det eies av britiske WPP Group. Selskapet ble grunnlagt av journalisten John F. Hill fra Cleveland, Ohio i 1927, og ble i 1930-årene etablert i New York av Hill og bankforbindelsen Donald Knowlton. I 2011 fusjonerte Hill & Knowlton med Public Strategies under navnet Hill+Knowlton Strategies. Hill+Knowlton Strategies har 83 kontorer i 40 land.

Morselskapet Hill+Knowlton Strategies driver blant annet utstrakt kriserådgivning. og var forøvrig global kommunikasjonsrådgiver for Sommer-OL 2008 i Beijing. Internasjonalt ledes Hill+Knowlton Strategies av Jack Martin. I Washington, DC driver Hill & Knowlton politisk rådgivning under merkenavnet Wexler & Walker.

Internasjonalt har Hill+Knowlton har vært involvert i en rekke kontroverser. I perioden 1953-1968 arbeidet de for tobakksindustrien, og spredde aktivt tvil om sammenhengen mellom røyking og kreft i befolkningen, tross god vitenskapelig dokumentasjon på korrelasjon.[1]

I 1990, i opptakten til Gulfkrigen, var H+K involvert i vitnemålet til den påståtte sykepleieren Nayirah, framført foran den amerikanske kongressen. Hun påstod å ha bevitnet at Irakiske soldater myrdet hundrevis av prematurt fødte barn på et sykehus i Kuwait, en historie som ble viktig for å øke støtten til krigen og som ved flere anledninger ble nevnt av president George H.W. Bush.[2] Historien viste seg å være usann, og kvinnen var ikke sykepleier, men datteren av Kuwaits ambassadør. H+Ks oppdragsgiver var organisasjonen «Citizens for a Free Kuwait», som var betalt og kontrollert av regjeringen i Kuwait.[3]

I 2006 høstet de kritikk for å rådgi regimet på Maldivene, som på samme tid undertrykte og fengslet opposisjonelle. Liknende kritikk har kommet for oppdrag for Tyrkia og Indonesia.[4]

Siden 2009 har H+K hatt America’s Natural Gas Alliance som kunde, i hovedsak har de søkt å skape tvil rundt påståtte miljøkonsekvenser av hydraulisk oppsprekking, såkalt fracking.[trenger referanse]

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har Hill+Knowlton kontorer i Oslo og Stavanger, og har om lag 75 ansatte. Daglig leder er nå Henrik Halvorsen. Hill+Knowlton kjøpte det norske PR-byået Gambit i 2002. Gambit ble startet av Lars Erik Grønntun, Frank Rossavik og Odd-Magnar Brubæk høsten 1994 / vinteren 1995. I mars 2022 endret selskapet navn fra Gambit Hill+Knowlton til Hill+Knowlton Norge.

Hill+Knowlton er medlem av Abelias forum for kommunikasjonsbyråer (tidl. Norske informasjonsrådgivere (NIR). Selskapet har avdelinger for samfunnskommunikasjon, selskapskommunikasjon og markedskommunikasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Richard W. Pollay, Propaganda, Puffing and the Public Interest, Public Relations Review, bind XVI, nr. 3, høsten 1990.
  2. ^ John R. MacArthur, Remember Nayirah, Witness for Kuwait?, kommentar i New York Times, A17, 6. januar 1992.
  3. ^ Stauber, John; Rampton, Sheldon (1995). How PR Sold the War in the Persian Gulf. Toxic Sludge Is Good For You: Lies, Damn Lies and the Public Relations Industry. Common Courage Press. ISBN 1-56751-060-4.
  4. ^ Goodell, Jeffrey (9 September 1990). What Hill & Knowlton Can Do for You, (And What It Couldn't Do for Itself). New York Times. Besøkt 10. januar 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]