Hildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hildre
Utsikt over Hildre (2007).
LandNorges flagg Norge
Kart
Hildre
62°36′14″N 6°20′02″Ø

Hildre er en skolekrets og en poststed, nr 6272, i Haram kommune. Navnet er et gårdsnavn, G. nr. 24. Navnets opprinnelse er usikker. Strandflata fra Synnaland til Gamlemshaugen blir kalla Hildrestranda. Skolekretsene Alvestad og Hurla ble slått sammen til en krets med navnet Hildre i nybygd skole på Indre Hildre i 1984. (Årstal?). Rødholmen fyr ligger som det nordligste bruket med bruksnr. på Hildre i Harøyfjorden.
Hildre hørte til Gryta skipreide
Grunnkrets 15340300 Haram Matrikkelgården Hildre, har gårdsnummer 24, sammen med Matrikkelgården Skjeltene, og Hurla og Alvestad utgjør det Hildrestranda.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har bodd folk på Hildrestranda siden folkevandringstida. På Haugneset er det rester etter gravhauger. Ei gardshistorie for gardene på Hildrestranda er under utarbeidelse som del av ny bygdebok for Haram kommune. For å drive havfiske på Storegga også kalla Eggafiske, hadde hildrestrandingene rorbuer på Ulla på Haramsøya fra 1778.[1] og [2]

Næring[rediger | rediger kilde]

Hovednæringene har vært jordbruk og fiske. To fiskevegnfabrikker har vært i drift. I dag er det få som driv jorda, og hovedinntekta for de fleste kommer fra industri- og servicearbeidsplasser i Brattvåg, Søvika, og havfiske.

Sport[rediger | rediger kilde]

Det er et anlegg med to fotballbaner i bygda.

Meteorologi[rediger | rediger kilde]

Ettersom Hildre ligger ute på kysten, kan det til dels være ganske værhardt med mye regn og vind. 31. august 2006 kom det hele 120 millimeter med nedbør, og det aller meste kom i løpet av to til tre timer. Svært mange fikk vann i kjellerne sine, noen så mye som 50–60 cm. Ingen nålevende personer på Hildre har opplevd lignende regnvær, men det er som regel tett mellom regnværsdagene, særlig om høsten.

Hildreelva[rediger | rediger kilde]

Hildreelva er ei lita elv som renn fra Hildrevatnet gjennom Hildre og ned til sjøen. Den er ikke så veldig stor, men mange bruker å fiske laks i den. Største laksen som er tatt i Hildreelva var på 12 kilogram, men det er sjelden at lakser av en slik størrelse klarer å komme seg opp. I år 2000 var det et godt år, og nesten et tonn laks ble fanget i elva. Tidligere var det også to kraftverk og ei grynmølne i Hildreelva, men de er nedlagte. Med disse kraftverkene var Hildre tidlig ute med å få elektrisitet (når?, og om det var 'Hildrekraft' eller 'Tafjordkraft'?). Demningen etter det største av de to kraftverka, som er lengst oppe i elva, er der ennå. Den lille dammen som ble demmet opp heter Torvalddammen, og blir mye brukt til bading om sommeren.

Kjente personer fra Hildre[rediger | rediger kilde]

En kjent person fra Hildre er kordirigenten Per Oddvar Hildre, også kjent som «Prots».

Peter Olaus Nilsen, kjend som Olaus Alvestad ga i 1888 ut Norsk songbok for ungdomsskular og ungdomslag. Den kom i mange opplag, og ettersom den var i bruk på de aller fleste frilynte folkehøgskolene, ble den en av de mest brukte sangbøkene på 1900-tallet. Siste utgave kom i 1998, da under navnet Songbok for folkehøgskolen, som den hadde hatt siden 1982. På folkemunne ble den bare kalt «Alvestads sangbok», og over halvparten av sangene var på landsmål (som i 1929 fikk merkelappen nynorsk).

Gina Christin Hildrestrand fikk 17. mai 2014 tildelt «Årets Hildrestranding». Følgende ble lagt til grunn; Gina har i en årrekke aktivisert barn og ungdom både på Hildre og i andre andre bygder. Dette er et tilbud både barn og foreldre setter stor pris på. Gina fikk også tildelt Ungdommens Kulturpris i Haram for 2012. Følgende ble lagt til grunn; Gina Christin Hildrestrand vert tildelt prisen for innsatsen sin for barn og unge, særleg innafor spesialfeltet sitt, dans.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Haram kulturhistoriske lag Årbok Årsskrift nr. 60 2011.
  2. ^ Interjuv med Peder O Hildre 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]