Hestesprengfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Acrostichum»)
Hestesprengfamilien
Hestespreng, Cryptogramma crispa
Nomenklatur
Pteridaceae
Ernst D. M. Kirchner
Synonymi
Adiantaceae
Newman
Populærnavn
hestesprengfamilien
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
Økologi
Antall arter: over 500
Habitat: fuktigområde, på fjell/berg
Utbredelse: hele kloden
Inndelt i

Pteridaceae eller hestesprengfamilien (latin: Adiantaceae) er en stor gruppe av bregner, ofte henført til ordenen av bregneplantene (Pteridales). Familien inngår i en større, monofyletisk orden, nemlig Polypodiales.[1]

Pityrogramma austroamericana fotografert på Hawaii.

Familien kalles internasjonalt ofte «bregnefamilien» Pteridaceae, hvor hestesprengfamilien henføres og hestesprengslekten regens som en av i alt 15 slekter.

Hestespreng- eller Pteridaceae-bregnene er krypende og vokser ofte på fjell (berg). Bladene er nesten alltid flikete slik vi kjenner fra norske bregnearter. De har fertile blad i midten, og normalt sporehus i alle bladflikene.

Forholdet mellom slektene er uklart, og DNA-analyse har bare etablert monofyletisk slektskap mellom noen av dem. Den norske hestespreng og andre arter i samme familie (Cryptogamma) har i tillegg så ulike blader på samme plante at det ved første øyekast ser ut som ulike arter.

Arten hestespreng (Cryptogramma crispa) vokser i Sør-Norge opp til 1.660 moh., og er utbredt i Europa, Kaukasus og Ural-fjellene, med nærtstående beslektede arter i Asia og Nord-Amerika.

Hestesprengfamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

For en mer fullstendig taksonomi, se: Bregneplanter

De 15 slektene og noen av deres flere hundre arter innen Pteridaceae-familien er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon Arkivert 26. februar 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]