Herman Major

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herman Major
Født23. feb. 1814Rediger på Wikidata
Kristiansand
Død26. sep. 1854Rediger på Wikidata (40 år)
BeskjeftigelsePsykiater Rediger på Wikidata
FarRobert Gonsalvo Major
NasjonalitetNorge

Herman Wedel Major (født 23. februar 1814 i Kristiansand, død 26. september 1854) var en norsk lege. Han var en pioner og drivkraft innen utviklingen av norsk psykiatri, både faglig og institusjonelt.

Slekt[rediger | rediger kilde]

Major stammet fra den opprinnelig irske Major-slekten fra Kristiansand. Han var sønn av den irske forretningsmannen Robert Gonsalvo Major (1766–1839) som rømte til Kristiansand fra Irland etter å ha vært involvert i motstandsbevegelsen United Irishmen. Moren het Sophie Benedicte Weidemann. Selv ble han gift med Ida Cathrine Grüning.

Liv[rediger | rediger kilde]

Major fikk privat undervisning og ble student i 1832. I 1834 begynte han på det medisinske studium, og i 1842 ble han medisinsk kandidat. Etter farens selvmord i 1839 og forloveden Fanny Rahbeks uroanfall i 1842, begynte han å lese psykiatri. 1843–45 foretok han en statsstøttet reise i Tyskland og Frankrike for å studere sinnssykdommer.

Fra 1847 var Major lege ved Oslo Sindssygeindretning, hvor han ble utnevnt til bestyrer i 1851. I 1846 hadde han utført en stor undersøkelse av de psykisk lidende menneskers kår i Norge (Indberetning om Sindssyge-Forholdene i Norge i 1846). Her viste han at forholdene var forferdelige i de «dollhus» og «dårekister» som var anlagt for forvaring og innesperring av psykisk lidende. Det gav grunnlaget for at han klarte å få innført en lov om «Sindsyges pleie og behandling» av 17. august 1848, slik at omsorgen nå ble en oppgave for helsevesenet, adskilt fra både fattigforsorgen og fengselsvesenet. Han mottok dessuten et årlig stipend for å fortsette sitt arbeid.

Det var forutsetningen for at staten kunne bygge Gaustad sykehus i Christiania og senere Eg sykehus i Kristiansand – Norges to første psykiatriske sykehus. I mellomtiden var Major utsett til å ble direktør ved det nye asylet i Oslo – dagens Gaustad sykehus, men i 1854, like før innsettelsen, trakk han seg og utvandret til Amerika. Under overfarten sank «Arctic», skipet han reiste med, og både Herman Wedel Major, familien hans, og broren – den tidligere ordfører i Oddernes kommune Robert Major jr. – omkom.

Foruten den nevnte Indberetning, skrev han artikler i Ugeskrift for Medicin og Pharmacie, Norsk Magazin for Lægevidenskaben, Morgenbladet og Bergenske Blade.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Halvorsen, Jens Braage: Norsk forfatter-lexikon 1814–1880, 4. bind, s. 5–6. Kristiania: Den norske forlagsforening, 1896.
  • Nordisk familjebok, Uggleupplagan, bd. 17, sp. 566. Stockholm: Nordisk familjeboks förlag, 1912.