Robert Gonsalvo Major

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Robert Gonsalvo Major
Født1766Rediger på Wikidata
Belfast
Død1839Rediger på Wikidata
Lillesand
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
BarnHerman Major
NasjonalitetNorge

Robert Gonsalvo Major (født 1766 i Belfast, død 1839 i Lillesand) var en irsk nasjonalist og borgerrettsforkjemper, som var tilknyttet separatistbevegelsen United Irishmen. Han bodde i Norge fra 1798.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Major ble dødsdømt da separatistbevegelsens opprør brøt sammen, og flyktet fra henrettelse i Belfast. Major ble gjemt i en sukkertønne og smuglet om bord i et frakteskip, og i mai 1798 ble tønnen satt på sjøen og Major fløt i land i Kristiansand havn. Han ble snart en ledende mann innen byens forretningsliv, og grunnla blant annet Kongsgård Garveri i 1804.

Han giftet seg i 1802 på ny i Kristiansand med Sophie Benedicte Weidemann, søsteren til juristen og eidsvollsmannen Lauritz Weidemann. Hun og Major fikk ni barn. Den sjuende var sønnen Herman Wedel Major, som ble en av norsk psykiatris fedre og tok initiativ til opprettelse av Kristiansand Dollhus som utviklet seg til Eg Sykehus[1] – landets andre psykiatriske sykehus. Datteren Sophie Ottilia giftet seg med Heinrich Ernst Schirmer.

Etterhvert ble Major svært formuende, pleiet vennskap med Herman Wedel Jarlsberg, og kjøpte blant annet Ullern gård fra Peder Anker, Jarlsbergs svigerfar. Også Henrik Wergeland var en venn av familien, og startet på det medisinske studium samtidig med Majors sønn Herman Wedel. Men i 1832 utviklet det seg en strid med Weidemann-familien om retten til blant annet Ullern gård, og Robert Major ble skilt og gikk inn i personlige økonomiske nedgangstider.

Major begikk selvmord i 1839,[2] og Henrik Wergeland skrev da diktet «Robert Major»:

Hvor yndigt maa ei Irland være!
Dets Skov er mørk, dets Høi hvor grøn!
Hvor ligt Slavinden ei, hvis Ære
er Skjønhed og en Helt til Søn.
---
Han vilde did med Magt — hvor syndigt!
Med Magt han vilde did igjen.
Men Irland, hvor er Irland yndigt
og hvor barmhjertig Himmelen.

Også Wergelands dikt Spanjolen er tilegnet Robert Major.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sagedal, Erling (1981). Eg sykehus 100 år. [Sykehuset]. s. 7. 
  2. ^ Parmann, Øistein (1986). Herman Major Schirmer og Tegneskolen. Dreyer. s. 23. ISBN 8209102737.