Herbert Samuel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Herbert Samuel, 1. vicomte Samuel

Herbert Louis Samuel, 1. vicomte Samuel (født 6. november 1870 i Liverpool, død 5. februar 1963 i London) var en britisk liberal politiker og diplomat.

Tidlig politisk løpebane[rediger | rediger kilde]

Samuel vokste opp i London og studerte ved Balliol College i Oxford. Han fikk en jødisk religiøs oppdragelse, men i studietiden utviklet han en ateistisk overbevisning, selv om han forble et medlem av det jødiske trossamfunnet. Han begynte å engasjere seg for liberal politikk i attenårsalderen.

I 1906 ble han innvalgt i Underhuset. Han ble utnevnt til medlem av Herbert Asquiths regjering i 1909, først som kansler i hertugdømmet Lancaster (25. juni 1909–14. februar 1910), deretter postminister (14. februar 1910–11. februar 1914) og innenriksminister (12. januar–7. desember 1916).

I 1915 foreslo han å opprette et britisk protektorat i Palestina.

Da det liberale partiet ble splittet i to fraksjoner rundt hhv. Asquith og Lloyd George, stilte Samuel seg på Asquiths side, og forlot regjeringen etter at Lloyd George ble statsminister.

Høykommissær i Palestina[rediger | rediger kilde]

Etter at britene i 1917 hadde erobret Palestina fra Det osmanske rike ble Samuel, som året etter mistet setet i Underhuset, en mulig kandidat til posten som britenes representant i Palestina. I 1920 ble han utnevnt til høykommissær for Palestinamandatet.

Som høykommissær var han opptatt av å opptre nøytralt, og forsøkte å megle mellom jøder og arabere. Han vanskeliggjorde også jødisk innvandring til Palestina og forsøkte å oppnå den arabiske befolkningens tillit.

Senere virke[rediger | rediger kilde]

Samuel vendte tilbake til Storbritannia i 1925. Der ledet han en kommisjon om problemer i gruveindustrien. Samuelkommisjonens rapport anbefalte bl.a. at regjeringens subsidiering skulle stanse, og at lønningene for gruvearbeidere skulle reduseres. Denne rapporten var en av de viktigste faktorene som ledet til den britiske generalstreiken i 1926.

Etter valget i 1926 ble Herbert Samuel gjeninnvalgt i Underhuset. To år senere ble han leder for det liberale partiet, og innenriksminister i Ramsay MacDonalds regjering. I 1932 trakk han det liberale partiet ut av regjeringen. Han fortsatte som partileder frem til han mistet setet i Underhuset i 1935.

I 1937 ble han adlet som Viscount Samuel (vicomte Samuel), og var formann for den liberale fraksjonen i Overhuset 1944–1955.