Hentesveis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En variant av hentesveis ble patentert i USA i 1977.[1] Oppfinnelsen ble belønnet med Ig Nobelprisen i 2004.[2]
Den marokkannsk-nederlandske politikeren Mohamed Rabbae (født 1941) med stort, grått hentehår
Algeries president Abdelaziz Bouteflika (født 1937), med hentesveis, sammen med den brasilianske advokaten og økonomen Miguel Arraes (1916-2005).

Hentesveis eller hentehår er en frisyre som brukes av delvis skallete menn som lar håret på én side av hodet vokse langt, og grer det over det skallete området, vanligvis issen.

Overdrevne hentesveiser kan bli oppfattet som lett komiske, som litt hjelpeløse forsøk på å prøve å skjule delvis skallethet og dermed framstå som mer ungdommelig eller uforandret enn man er.

Den amerikanske forretningsmannen Donald Trump (født 1946) er blant dem som er særlig kjent for denne frisyren. Hans «doble», blonde hentesveis har blitt latterliggjort i sladrepressen og i humoristisk sammenhenger, for eksempel i David Lettermans og Jay Lenos satiriske TV-show.[3] Trump har til og med inngått veddemål om frisyren sin.[4] Det er også laget en timeslang TV-dokumentar om hentesveis.[5][6] En norsk kjendis som fikk kommentarer om hentesveisen sin, var Øystein Hedstrøm som representerte Fremskrittspartiet på Stortinget 1989-2005.

På engelsk kalles hentesveis comb over og på dansk hentehår. På japansk heter hentesveis, i oversettelse, «strekkodefrisyre» (バーコードな髪型 eller バーコード頭).[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]